TEORIJA O RUSKOJ SLOMLJENOJ STRELI: Stručnjaci strahuju da je potonula ruska krstarica Moskva nosila i NUKLEARNE BOJEVE GLAVE!
Foto: Profimedia / Milos Miskov

spekulacije

TEORIJA O RUSKOJ SLOMLJENOJ STRELI: Stručnjaci strahuju da je potonula ruska krstarica Moskva nosila i NUKLEARNE BOJEVE GLAVE!

Planeta -

Potonuće glavnog ruskog komandnog broda na Crnom moru, raketne krstarice Moskva, glavna je tema vodećih medija u kojima su se, pored oprečnih informacija o uzrocima, sada pojavile i spekulacije o mogućnosti da su na njemu bile i nuklearne bojeve glave.

Tako Dejli Mejl prenosi upozorenja stručnjaka koji pozivaju na hitnu istragu o mogućnosti da je brod Moskva, koji je potonuo juče nakon eksplozije na brodu, možda je nosio nuklearne bojeve glave.

Ruska raketna krstarica Moskva iz sovjetske ere, potonula je u četvrtak u blizini luke Sevastopolj, a ukrajinske vlasti su saopštile da su njihove snage pogodile brod sa dve krstareće rakete, što je izazvalo prevrtanje.

brod Moskva, krstarica moskva, ruski ratni brod
foto: Profimedia/ Sergei Malgavko/ TASS

Rusija je, s druge strane, rekla da je brod potonuo nakon požara i eksplozije na brodu: Potonuo je kako je navelo rusko Ministarstvo odbrane, prilikom šlepanja u svoju bazu, a zbog oštećenja koje je zadobila tokom požara, izgubila je stabilnost i potonula u uslpvima bure.

Sada međutim, postoje strahovi da je Moskva mogla da sa sobom odnese dve nuklearne bojeve glave u dubinu, što bi moglo da se pretvori u incident sa "slomljenom strelom" - američki vojni žargon za nesreću sa nuklearnim oružjem, prenosi Daily Mail.

Mihail Samus, direktor vojnog istraživačkog centra sa sedištem u Lavovu, Andrii Klimenko, urednik Blek Si Njuza, i ukrajinski list Defens ekspres upozorili su danas da je brod Moskva dizajniran da nosi bojeve glave koje bi mogle da stanu u nos njegovih supersoničnih projektila P-1000 - dizajniranih da uklone američke nosače aviona.

"Na brodu Moskva bi mogle da budu nuklearne bojeve glave - dve jedinice", rekao je Samus, dok je Klimenko pozvao druge crnomorske nacije - Tursku, Rumuniju, Gruziju i Bugarsku, da insistiraju na objašnjenju. Gde su ove bojeve glave? Gde su bile kada je municija eksplodirala", pitao je.

brod Moskva, krstarica moskva, ruski ratni brod
foto: Profimedia / Krasilnikov Stanislav /TASS

"U međuvremenu, Defense Ekpress je saopštio da je "intervjuisao stručnjake, uključujući dizajnere i mornaričke oficire, koji su jednoglasno i nezavisno dali sledeći odgovor - postoji realna mogućnost da je pogođeni vodeći brod ruske Crnomorske flote mogao imati nuklearnu municiju na brodu" prenosi Daily Mail.

List je dodao: "Da li je nuklearna municija uvek na brodu ili se puni samo po posebnom nalogu?"

Kurir.rs / Daily Mail, Foto: Profimedia / Milos Miskov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track