ČELIČANA AZOVSTAL POSLEDNJE APOKALIPTIČNO UPORIŠTE UKRAJINSKE VOJSKE U MARIJUPOLJU Poslednja odbrana od ruske vojske
Foto: Printscreen/Twitter

Konačna bitka

ČELIČANA AZOVSTAL POSLEDNJE APOKALIPTIČNO UPORIŠTE UKRAJINSKE VOJSKE U MARIJUPOLJU Poslednja odbrana od ruske vojske

Planeta -

Eksplozije su odjekivale i dim se dizao ove nedelje iz oblasti za proizvodnju čelika u opkoljenom Marijupolju gde su sve malobrojnije ukrajinske snage ušančene dok Rusija pokušava da preuzme potpunu kontrolu nad gradom koji bi, ako uspe, postati največi osvojeni grad u Ukrajini do sada, ovako započinje svoju priču o ovoj fabrci Glas Amerike.

Ovaj sajt navodi i izjavu portparola ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandra Motuzjanik koji je izjavio u petak da je Rusija, prvi put od početka invazije, upotrebila bombardere dugog dometa u napadu na Marijupolj.

Železara i čeličana Azovstal, jedna od najvećih evropskih metalurških fabrika, postala je prikladno apokaliptičko uporište za ukrajinske snage koje su brojčano nadjačane, slabije naoružane i opkoljene sedam nedelja od početka ruske invazije Ukrajine.

Na istoku južne luke razorene tokom nedelja granatiranja, fabrika se nalazi u industrijskoj zoni koja gleda na Azovsko more i pokriva više od 11 kvadratnih kilometara, sa bezbroj zgrada, visokih peći i prugom.

"Fabrika Azovstal je ogroman prostor sa toliko zgrada u kojima Rusi... jednostavno ne mogu da pronađu (ukrajinske snage)", rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar sa sedištem u Kijevu.

"Zato su oni (Rusi) počeli da pričaju o pokušaju hemijskog napada, to je jedini način da ih isteraju dimom", rekao je Ždanov.

U mirnodopsko vreme, železara Azovstal je proizvodila četiri miliona tona čelika godišnje, 3,5 miliona tona vrućeg metala i 1,2 miliona tona valjanog čelika. Kao i druge gradske Čeličane i železare Illič, Azovstal je u vlasništvu Metinvesta, grupe koju kontroliše milijarder Rinat Ahmetov, najbogatiji čovek Ukrajine.

Zamenik komandanta ruskih snaga rekao je u ponedeljak na ruskoj državnoj televiziji da je Moskva zauzela 80 odsto luke, ali da je otpor nastavljen i da su sve ukrajinske snage pokušale da "izađu prema fabrici Azovstal".

Fabriku je opisao kao "tvrđavu u gradu".

Među braniocima grada su ukrajinski marinci, motorizovane brigade, brigada Nacionalne garde i puk Azov, milicija koju su stvorili krajnje desničarski nacionalisti, a koja je kasnije uključena u Nacionalnu gardu.

Upravo je puk Azov, čije je uništenje među ratnim ciljevima Moskve, istaknuto povezan sa Azovstalom, a jedan od njegovih osnivača, Andrij Bilecki, ga je takođe nazvao "tvrđavom Azov".

Teško za zauzimanje

Privatna američka satelitska kompanija Maksar uspela je u utorak da iz svemira zaviri u bitke koje besne.

"Primećeno je da dim i vatra dolaze iz brojnih zgrada širom zapadnog i istočnog dela grada, kao i u blizini fabrike gvožđa i čelika Azovstal — mesta tekućih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga", navodi se u saopštenju.

Bezbednosni izvor iz EU rekao je Rojtersu da je teško reći koliko bi Ukrajinci mogli da izdrže, a takođe da je teško Rusiji da zauzme ceo grad zbog industrijskih kompleksa. "Ispod čeličane postoje sistemi podzemnih tunela".

"Mariupolj je veoma važan Putinu jer posle pobede tamo (i predaje snaga Azova) može da tvrdi da je proces ’denacifikacije‘ uspešan", dodao je izvor

Ukrajina traži humanitarni koridor za Marijupolj, grad pretvoren "u prah i pepeo"

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja rekao je u sredu da Rusija planira da slavi pobedu u gradu 9. maja, na dan kada Moskva obeležava pobedu nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu godišnjom paradom na Crvenom trgu.

Ždanov, vojni analitičar, rekao je da vidi male šanse da ukrajinske snage spolja probiju rusku opsadu.

"Koliko zaliha imaju branioci i koliko mogu da izdrže, može se nagađati. Ali nemaju drugog izlaza. Opkoljeni su sa svih strana, moraju da izdrže do kraja. Ako popuste, neće budi pošteđeni", rekao je on.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Glas Amerike

Bonus video:

00:14

Zelenski: Veoma teška situacija u Mariupulju, momci se brane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track