NEREDI U ŠVEDSKOJ NAKON NAJAVE DANSKOG EKSTREMISTE DA ĆE SPALITI KURAN: Sukobi policije i demonstranata traju danima VIDEO
Foto: Johan NILSSON / AFP / Profimedia

sloboda govora

NEREDI U ŠVEDSKOJ NAKON NAJAVE DANSKOG EKSTREMISTE DA ĆE SPALITI KURAN: Sukobi policije i demonstranata traju danima VIDEO

Planeta -

Tri osobe povređene su danas u Norćepingu, jugozapadno od Stokholma, u sukobu u policije i demonstranta okupljenih protiv jedne male ekstremno desničarske grupe koja je pretila da će zapaliti Kuran.

"Policija je ispalila nekoliko hitaca upozorenja. Izgleda su da su tri osobe povređene od rikošeta i trenutno se nalaze u bolnici", saopštila je policija.

Povređeni, čije stanje nije poznato, takođe su uhapšeni i osumnjičene za krivično delo, dodala je policija.

Neredi u Švedskoj izbili su krajem nedelje nakon najava Stram Kursa da će spaliti Kuran.

Stram Kurs (Tvrda linija) osnovao je Rasmus Paludan, danski advokat koji ima i švedsko državljanstvo.

Na stranici grupe,čija je glavna agenda antimigraciona i antiislamska politika, navodi se da je "Stram Kurs najdomoljubnija politička stranka u Danskoj".

U septembru prošle godine Paludan je proglašen krivim zbog klevete i rasističkih izjava prema jednoj ženi iz Somalije koju je tokom demonstracija u Kopenhagenu nazvao prostitutkom.

Posle njihovih najava da će spaliti svetu knjigu muslimana, od četvrtka je zabeleženo nekoliko incidenata u Stokholmu, Linkopingu i Norkopingu, a reč je o lokacijama na kojima je Stram Kurs održao ili je planirao proteste.

U petak uveče došlo je do žestokih sukoba demonstranata i policije u Orebru. Tada je povređeno12 policajaca, a zapaljena su četiri policijska vozila.

Švedska premijerka Magdalena Anderson rekla je da je u Švedskoj građanima dopušteno da izražavaju svoje mišljenje jer je to deo švedske demokratije.

Na jugu Švedske sinoć su izbili neredi iako je policija preventivno na novu lokaciju u Malme premestila skup "tvrdolinijaša".

Stotinjak ljudi bacalo je kamenje, palilo automobile, gume i kante za smeće u Landskroni, a takođe su postavljali barikadu koja je ometala saobraćaj. Sinoć nije bilo povređenih.

Kim Hild, portparolka policije u južnoj Švedskoj, rekla je u subotu prepodne da policija neće povući dopuštenje za skup u Landskroni zbog visokih standarda slobode govora u Švedskoj.

"Pravo građana da protestuju i iznose stavove je ogromno i ne može se samo tako ignorisati", rekla je ona.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track