UKRAJINA TRAŽI POMOĆ OD 50 MILIJARDI DOLARA: Zahtev upućen zemljama grupe G-7! Rat Kijev košta 7 milijardi mesečno
Foto: Printscreen/Facebook

SANIRANJE DEFICITA

UKRAJINA TRAŽI POMOĆ OD 50 MILIJARDI DOLARA: Zahtev upućen zemljama grupe G-7! Rat Kijev košta 7 milijardi mesečno

Planeta -

Oleg Ustenk, vladin ekonomskI savetnik u televizijskom obraćanju u nedelju uveče zatražio je od zemalja grupe G-7 finansijsku podršku od 50 milijardi dolara kako bi država pokrila budžetski deficit, koji je nastao zbog rata sa Rusijom.

Kijev takođe razmatra izdavanje obveznica sa 0 odsto poena kako bi premostio fiskalni jaz, pošto se zemlja trenutno suočava sa deficitom od 7 milijardi dolara mesečno.

Iako nije bilo sporazuma o novoj finansijskoj pomoći, Ustenko je tvrdio da će se o tom pitanju „aktivno razgovarati” sa zapadnim pristalicama Ukrajine tokom sledeće nedelje.

U međuvremenu, Svetska banka priprema paket podrške zemlji od 1,5 milijardi dolara. Zajam će uključivati isplatu od milijardu dolara iz fonda razvojnog zajmodavca za najsiromašnije države. Finansiranje dolazi pored oko 923 miliona dolara u brzom finansiranju koje je institucija odobrila prošlog meseca.

SAD i NATO takođe šalju milijarde dolara Ukrajini, ali u obliku vojne pomoći, a ne gotovine. Bela kuća je samo prošle nedelje odobrila još 800 miliona dolara u oružju, municiji i drugoj vojnoj pomoći, uključujući artiljerijske sisteme, municiji, oklopne transportere i helikoptere.

Međutim, čak i usred stalnog priliva vojne podrške SAD i njihovih saveznika iz NATO-a, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Tviteru objavio video pozivajući ostatak sveta na #ArmUkraineNov – zajedno sa vrlo specifičnom listom .

Razgovarao i sa MMF

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa izvršnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgievom o finansijskoj stabilnosti Ukrajine i posleratnoj obnovi zemlje.

"Razgovarao sam sa izvršnom direktorkom MMF Georgievom o pitanju osiguravanja ukrajinske finansijske stabilnosti i pripremama za posleratnu obnovu. Imamo jasne planove za sada, kao i viziju budućnosti", naveo je Zelenski na Tviteru.

Kurir.rs/RT/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track