EROTSKA UMETNOST U POMPEJI Izložba umetnina ima jedan važan cilj FOTO
Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

italija

EROTSKA UMETNOST U POMPEJI Izložba umetnina ima jedan važan cilj FOTO

Planeta -

Izložba erotskih umetnina koje su pronađene među ruševinama Pompeje imaće za cilj da pokaže svima koje to zanima da su scene raskalašnosti prisutne u domovima u svim delovima društava i na javnim mestima i da na slike ne treba gledati na skandalozan ili sramotan način.

Oko 70 relikvija, uključujući dva medaljona ukrašena slikama nimfi ​​koji su došli iz ceremonijalnih kočija pronađenih na tom mestu prošle godine, biće izloženi u arheološkom parku u Pompeji od 21. aprila, prenosi britanski Gardijan.

Pored toga, posetioci će moći da obiđu sajt, vođeni aplikacijom, da pogledaju kuće duž Via del Vezuvio sa seksualnim freskama, uključujući i onu koja prikazuje boga plodnosti, Prijapa, koji meri svoju muškost na vagi, koja je pronađena 2018. godine.

0683635006, Pompeja, erotika
foto: Heritage-Images / Art Media / akg-images / AKG / Profimedia

-Očigledno je da su domovi bogatih ljudi imali više slika, ali (erotske slike) su bile veoma česte u Pompeji, rekao je Gabrijel Cuhtrigel, direktor arheološkog parka Pompeja.

-Mnogo toga je imalo veze sa načinom na koji su Rimljani koristili grčku kulturu kao kulturni kod, jer veliki deo umetnosti odražava grčki mit i priče preuzete iz grčke tradicije, dodala je.

U iskopanim kućama pronađena je umetnost koja prikazuje parove u eksplicitnim scenama seksa, nalik onima otkrivenim u bordelima starog rimskog grada, koji je zatrpan erupcijom Vezuva 79. godine nove ere.

-Naučnici su imali tendenciju da tumače sve sobe ukrašene ovim scenama kao neku vrstu javne kuće, rekao je Cuhtrigel.

0683630348, Pompeja, erotika
foto: Heritage-Images / Art Media / akg-images / AKG / Profimedia
0683627983, Pompeja, erotika
foto: Heritage-Images / Art Media / akg-images / AKG / Profimedia

Stručnjaci su često tumačili seksualne zidne slike u javnim kućama kao ''meni'' usluga koje se nude.

-Izgleda pomalo ovako jer imate scene iznad svakih pojedinačnih vrata, ali uvek je veoma rizično napraviti ovu vrstu pojednostavljenja, dodao je Cuhtrigel.

-Drevni svakodnevni život bio je jednako složen kao i naš, i rizično je rekonstruisati ono što se dogodilo na ovim mestima samo na osnovu slika, dodao je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track