GUVERNERKA CENTRALNE BANKE RUSIJE: Period života na rezervama je završen! Moramo da tražimo novi ekonomski model
Foto: Profimedia

uticaj sankcija zapada

GUVERNERKA CENTRALNE BANKE RUSIJE: Period života na rezervama je završen! Moramo da tražimo novi ekonomski model

Planeta -

Guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabjulina saopštila je da ruska privreda ne može da se oslanja samo na svoje finansijske rezerve neograničeno i moraće da se preoblikuje kako bi se izborila sa posledicama međunarodnih sankcija.

U svom najvažnijem govoru od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, guvernerka je rekla da će biti potrebno dve godine da se ruska inflacija vrati na 4 odsto.

"Period kada privreda može da živi od rezervi je završen. Ući u period strukturne transformacije i traženja novog ekonomskog modela u drugom i trećem kvartalu", rekla je ona.

Sankcije su najviše pogodile finansijsko tržište, a sada, prema rečima guvernera, počinju da se pojavljuju i u privredi.

„Glavni problemi će se odnositi na ograničavanje uvoza i logistike spoljne trgovine, a u budućnosti i na ograničenje izvoza“, rekla je ona i dodala da će ruske kompanije morati da se prilagode novonastaloj situaciji.

„Ruski proizvođači će morati da pronađu nove partnere, promene logistiku ili pređu na proizvodnju proizvoda prethodnih generacija.

Izvozne kompanije će morati da pronađu nove partnere i nove rute snabdevanja, a za sve to će biti potrebno vreme, rekla je guvernerka i dodala da će centralna banka preduzeti nekoliko mera kako bi se privreda prilagodila novonastaloj situaciji.

Između ostalog, centralna banka testira izdavanje digitalnih rubalja kako bi omogućila transfere Rusima. Pilot operacije u vezi sa ovim zakazane su za drugu polovinu ove godine, najavila je guvernerka.

Ruska centralna banka je više nego udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu na 20 odsto kada je uvela međunarodne sankcije Rusiji zbog ruske ofanzive u Ukrajini, snizivši je na 17 odsto ovog meseca.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track