MARIO DRAGI OTKAZAO PUT ZBOG KORONE: Premijer Italije planirao put u Angolu i Kongo u potrazi za energentima umesto ruskog gasa!
Foto: EPA / Gregorio Borgia / AP POOL

zaražen

MARIO DRAGI OTKAZAO PUT ZBOG KORONE: Premijer Italije planirao put u Angolu i Kongo u potrazi za energentima umesto ruskog gasa!

Planeta -

Italijanski premijer Mario Dragi, koji je zaražen korona virusom, otkazao je put planiran ove nedelje u Angolu i Kongo u sklopu potrage za alternativnim dobavljačima energenata, saopštio je danas kabinet premijera.

Dragi (74) nema klasične simptome bolesti, rekao je neimenovani portparol italijanske vlade.

Italijanski premijer u sredu je trebalo da ode u Luandu na sastanak sa predsednikom Angole Žoaom Lurensoom a u četvrtak u Brazavil na sastanak sa predsednikom Konga Denisom Sasuom Ngesoom.

Umesto premijera na put u Afriku će ići šef italijanske diplomatije Luiđi Di Majo i ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani.

Italija, koja uvozi oko 95 odsto gasa koji troši, jedna je od evropskih zemalja koje najviše zavise od ruskog gasa i od Rusije uvozi oko 45 odsto potrebnom gasa.

Posle ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji, italijanska vlada je pokrenula ogromnu diplomatsku ofanzivu da promeni svoje izvore energije.

Di Majo je već zbog toga putovao u Alžir, Katar, Kongo, Angolu i Mozambik. Dragi je prošle nedelje otišao u Alžir gde je najavio sporazum o povećanju izvoza alžirskog gasa.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Gregorio Borgia / AP POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track