SUMORNA STATISTIKA: Oružano nasilje glavni uzrok smrti kod mladih u SAD, prestiglo saobraćajne nesreće i predoziranje
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

divlji zapad

SUMORNA STATISTIKA: Oružano nasilje glavni uzrok smrti kod mladih u SAD, prestiglo saobraćajne nesreće i predoziranje

Planeta -

Oružano nasilje prestiglo je saobraćajne nesreće kao vodeći uzrok smrti dece i adolescenata u SAD 2020. godine, prema izveštaju Univerziteta u Mičigenu.

Izveštaj objavljen u Medicinskom časopisu New England Journal of Medicine deo je dugoročnih istraživačkih napora Instituta za prevenciju povreda vatrenim oružjem (IFIP).

Analiza podataka o mortalitetu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrila je porast broja smrtnih slučajeva vezanih za oružje među Amerikancima do 19 godina između 2019. i 2020. godine za skoro 30 posto, rekli su istraživači. Ove smrti uključuju samoubistva, slučajne pucnjave i ubistva, pri čemu su ubistva nadmašila druge dve kategorije.

Broj smrtnih slučajeva od saobraćajnih nesreća i ubistava oružjem među decom i mladim odraslima raste od 2016. godine. Predoziranje i trovanje drogom porasli su za više od 80% između 2019. i 2020. godine, naveli su istraživači, da bi postali treći vodeći uzrok smrt među ovom demografskom grupom.

"Znali smo da se nasilje povećalo, ali sam bio iznenađen nivoom povećanja za samo godinu dana“, rekao je dr Džejson Goldstik, istraživač sa IFIP-a i vanredni profesor hitne medicine na Univerzitetu u Mičigenu. "Ne mogu da se setim da sam to ikada ranije video".

Porast broja smrtnih slučajeva kao posledica pucnjave među najmlađima u zemlji deo je većeg porasta ubistava u istom vremenskom periodu. Ubistva oružjem širom SAD porasla su za 33 odsto u 2020, pokazala je studija. Ovaj porast su naročito osetili Afroamerikanci, koji uprkos tome što čine 14% američke populacije čine skoro polovinu žrtava ubistava u zemlji, prema podacima FBI objavljenim u jesen 2021.

Iako je 2020. bila prva godina u kojoj je više dece i tinejdžera ubijeno u oružanom nasilju u saobraćajnim nesrećama, oružano nasilje je uzrok smrti broj jedan među afroameričkim tinejdžerima starijim od 15 godina najmanje deceniju, prema podacima CDC-a.

A ovi tinejdžeri nisu umirali u masovnim pucnjavama visokog profila u školskim kampusima ili tržnim centrima. Umesto toga, mnogi od njih su izgubili živote u kućama u kojima je oružje bilo prisutno i neobezbeđeno i u naseljima u kojima su odrasli.

Jedan od mladih ubijenih 2020. bio je Andre Robinson mlađi, koji je imao 19 godina kada je 8. novembra upucan u leđa dok je donosio doručak svojoj devojci u Oklandu u Kaliforniji. Drugi je bio Aron Prajor, fudbaler koji je upucan i ubijen u istom gradu 27. septembra, manje od mesec dana nakon svog 16. rođendana.

Tinejdžeri iz Kalifornije rekli su za Gardijan u decembru 2021. da je porast pucnjave potresao njihove zajednice. Izrazili su paranoju, tugu i beznađe zbog gubitka svojih vršnjaka u oružanom nasilju, i kao žrtve i kao oni koji su uhvaćeni u krug pucnjave.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track