BAJDEN U RATU PROTIV DUHOVA: Zabranjena prodaja oružja bez serijskog broja, "uradi sam" kompleta za pravljenje pištolja...
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

uradi sam pištolj

BAJDEN U RATU PROTIV DUHOVA: Zabranjena prodaja oružja bez serijskog broja, "uradi sam" kompleta za pravljenje pištolja...

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden najavio je zabranu proizvodnje i prodaje takozvanih "duhova" - vatrenog oružja bez serijskih brojeva kakvo se sve češće pojavljuje na mestima zločina širom SAD.

Bela kuća i Ministarstvo pravde tvrde da će regulisanje prodaje vatrenog oružja i zahtevanje od prodavaca da serijskim brojevima obeleže svaki komad oružja, pomoći u suzbijanju nasilnih zločina i pomoći istražiteljima u rešavanju istih. Grupe za oružje, međutim, smatraju da vlada preteruje i da krši savezni zakon.

Šta su "duhovi"?

To je privatno sklopljeno vatreno oružje bez serijskih brojeva. Generalno, od vatrenog oružja koje proizvode licencirane kompanije zahteva se da ima serijske brojeve – obično na okviru pištolja – koji omogućavaju zvaničnicima da uđu u trag pištolju do proizvođača, prodavca vatrenog oružja i prvobitnog kupca.

Međutim, duhovi se prave od delova i zatim se sklapaju. Kritična komponenta u izgradnji pištolja kojem se ne može ući u trag je ono što je poznato kao donji prijemnik. Neki se prodaju u "uradi sam" kompletima, a prijemnici su obično napravljeni od metala ili polimera.

Nedovršeni prijemnik — koji se ponekad naziva i "80-postotni prijemnik“ — može se legalno kupiti na mreži bez serijskih brojeva ili drugih oznaka na njemu, nije potrebna licenca. Prema sadašnjim pravilima, savezna vlada ne smatra nedovršene donje prijemnike vatrenim oružjem.

duhovi, oružje, uradi sam
foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Šta podrazumeva Bajdenova regulativa?

Nnja definiciju vatrenog oružja i zahtevaće od saveznih prodavaca vatrenog oružja da dodaju serijske brojeve "duhovima" koji im padnu u ruke.

Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv (ATF) godinama je govorio da nedovršeni donji prijemnici ne ispunjavaju zakonsku definiciju vatrenog oružja. I da nema ničeg protivzakonitog u izradi sopstvenog vatrenog oružja.

Na osnovu američkih zakona, legalno je da napravite sopstveno vatreno oružje ako je za vašu ličnu upotrebu i ne nameravate da ga prodate. Ali ako otvorite posao za prodaju oružja, potrebna vam je savezna dozvola za vatreno oružje.

Prema novom pravilu, definicija vatrenog oružja bi se promenila i uključivala bi nedovršene delove, poput okvira pištolja ili prijemnika dugog pištolja. Ti delovi će sada morati da budu licencirani i da sadrže serijske brojeve. Prodavci će takođe morati da izvrše proveru prošlosti kupca pre prodaje - baš kao što to rade sa drugim komercijalno napravljenim vatrenim oružjem.

To će važiti bez obzira na to kako je vatreno oružje napravljeno, što znači da uključuje duhove napravljene od pojedinačnih delova, kompleta ili pomoću 3D štampača.

Koliko "duhova" ima?

"Duhovi" nisu novina, ali postaju sve veći problem za agencije za sprovođenje zakona širom SAD, navodi AP.

Federalni zvaničnici su upozorili na sve veće crno tržište za domaće poluautomatske puške i vojne pištolje. A oružje bez serijskih brojeva sve češće se pojavljuje na mestima zločina. Takođe se sve češće susreće kada federalni agenti kupuju oružje u tajnim operacijama od članova bande i drugih kriminalaca.

Pištolji duhovi su zaista ušli u javnu svest 2013. godine kada je naoružani napadač Džon Zavahri otvorio vatru na kampusu koledža Santa Monika u Kaliforniji. Šest ljudi je ubijeno, uključujući Zavahrijevog oca i brata. Osumnjičeni je kod kuće sastavio AR-15 nakon što nije prošao proveru prošlosti kod prodavca oružja.

Muškarcu koji je ubio svoju ženu i četvoro drugih u severnoj Kaliforniji 2017. bilo je zabranjeno da poseduje vatreno oružje, ali je napravio svoje kako bi zaobišao sudski nalog pre nego što je podivljao. A 2019. godine, tinejdžer je upotrebio pištolj iz "domaće radinosti" da bi ubio dva druga iz razreda i ranio još troje u školi u predgrađu Los Anđelesa.

Prodaja oružja duhova je od tada eksplodirala. Teško je reći koliko ih kruži ulicama, delom zato što u mnogim slučajevima policijske uprave ne kontaktiraju vladu u vezi sa oružjem jer im se ne može ući u trag.

Statistički podaci Ministarstva pravde pokazuju da je skoro 24.000 pušaka duhova pronađeno na mestima zločina i prijavljeno vladi od 2016. do 2020. godine. Policijska uprava Njujorka saopštila je da su policajci od januara pronašli 131 oružje bez serijskih brojeva.

Šta dalje?

Ministarstvo pravde saopštilo je da pravilo stupa na snagu 120 dana od dana objavljivanja u Federalnom registru. Ali je verovatno da će pravilo naići na jak otpor grupa za oružje. Čak je i za dostizanje tačke uvođenja pravila potrebno više od godinu dana. Bajden je najavio planove za nametanje strožih propisa za oružje duhova u aprilu 2021.

Američki vlasnici oružja obećali su da će se odmah boriti protiv pravila i da će tužiti ATF "kako bi zaustavili primenu ove regulative".

Nacionalna uprava za oružje (NRA) osudila je Bajdenovu administraciju zbog fokusiranja na oružje, a ne na pojedince koji ga koriste da počine zločin, prenosi Raša tudej.

Tvrde da bi Ministarstvo pravde, ako ozbiljno želi da suzbije nasilni kriminal, trebalo da okonča kontroverzne prakse kaucija u velikim gradskim oblastima na osnovu kojih kriminalci koje policija uhapsi budu pušteni na slobodu neretko istog dana.

Senator Džon Baras, republikanac iz Vajominga, ocenio je da je strategija "protivustavna i pritvorna" i pozvao Bajdenovu administraciju "da prestane da oduzima sredstva policiji i počne da goni kriminalce“.

Bajden je pokušao da se distancira od ekstremnijih elemenata svoje stranke koji zahtevaju da se ukinu sredstva policijskim snagama posle smrti Džorda Flojda u Mineapolisu i BLM pokreta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track