TEORIJE ZAVERE O PUTINOVOM PRISUSTVU NA VASKRŠNJOJ LITURGIJI: Propagandni rat na društvenim mrežama - Da li je bio u praznoj crkvi
Foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

ne miruju sa teorijama ni na praznik

TEORIJE ZAVERE O PUTINOVOM PRISUSTVU NA VASKRŠNJOJ LITURGIJI: Propagandni rat na društvenim mrežama - Da li je bio u praznoj crkvi

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin, prema tvrdnjama zvanične Moskve, pojavio se noćas na ponoćnoj uskršnjoj liturgiji u sabornom Hramu Hrista Spasitelja u ruskoj prestonici.

Putin je viđen sam ili u društvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina, u krupnom kadru, sa svećom u rukama, a Kremlj je preneo i predsednikovu zvaničnu izjavu.

Vladimir Putin, Vaskrs, Uskrs, Moskva, liturgija
foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

"Ovaj veliki praznik objedinjuje pravoslavne hrišćane, sve građane Rusije koji slave vaskrsenje Hristovo, oko visokih moralnih ideala i vrednosti, budi u ljudima najsvetlija osećanja, veru u trijumf života, dobrote i pravde" istakao je Putin.

Međutim, na društvenim medijima počela je da se širi teorija po kojoj se postavlja pitanje da li je Putin zaista bio na liturgiji.

Vladimir Putin, Vaskrs, Uskrs, Moskva, liturgija
foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Naime, društvenim mrežama kruže snimci koji "tvrde da raskrinkavaju najnoviji bizarni propagandni trik Kremlja". Prema tim snimcima, Putin ili nije uopšte bio na liturgiji ili je u trenucima službe stajao udaljen, potpuno izolovan od svih, na mestu koje je desetinama metara daleko od ostalih vernika, i što je najvažnije, daleko od mesta gde je prikazan na zvaničnom snimku, prenosi Blic.

Na prvom, zvaničnom videu moskovskih državnih medija, Putin se jasno vidi na snimcima sa liturgije, ali pažljivo oko, kako se navodi, "primetiće" da je svaki put u kadru isključivo ili sam ili u društvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina. Putin se u jednom trenutku jasno vidi kako stoji sa svećom u rukama, ispred postolja sa krunom i krsti se.

Vladimir Putin, Vaskrs, Uskrs, Moskva, liturgija
foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Međutim, već u sledećem kadru zvaničnog snimka, koji prikazuje samu službu, dok kamera snima patrijarha Kirila kako vrši obred, u pozadini se vidi mesto na kojem je Putin stajao u prethodnom kadru - ispred postolja sa krunom - ali predsednika Rusije, kako se navodi, nema nigde. Čak je i Sobjanin "na svom mestu" iz prethodnog kadra, ali od Putina ni traga ni glasa.

Treći snimak pak, prikazuje prostor cele crkve i navodno u potpunosti raskrinkava kako navode, "zaveru Kremlja". Na njemu se jasno vide Putin i Sobjanjin, kako stoje na istim onim mestima na kojima ih je prikazao i zvanični Kremlj - ispred postolja sa krunom, i u jednom trenutku se krste, samo široki kadar sada ne samo da ne prikazuje nikakvu službu, već se jasno vidi da oko njih dvojice uopšte nema ljudi. Osim dvojice pripadnika obezbeđenja koji stoje na pristojnoj distanci, u kadru se tek u dalekoj pozadini vide ljudi koji ili čekaju da liturgija počne ili su tu postavljeni kao statisti.

Ovo nije prvi put da se pojavljuju teorije zavere o Putinovim kontaktima sa ljudima. Od početka pandemije korone više puta su stizale vesti da je ruski predsednik potpuno izolovan u svojoj rezidenciji od svih svojih saradnika, da svakom dolasku u kontakt sa njim prethode detaljne provere i višenedeljni karantini, a svaki sastanak Putin održava se isključivo preko video poziva, prenosi Blic.

Tokom pojavljivanja u javnosti Putin je viđan često u žutom zaštitnom kostimu koji više podseća na kosmonautsku opremu, a teorije zavere su kulminirale kada su prikazani snimci sa Putinovih sastanaka sa saradnicima, kako sedi usamljem, daleko od svih, za velikim, dugačkim stolom. Tada su stizale vesti da je Putin u paranoičnom strahu od korone, a od početka invazije na Ukrajinu, tom strahu je navodno pridodao i fobiju od trovanja, navodi se u tekstu.

Vladimir Putin, liturgija, Vaskrs
foto: Twitter / Shayan Sardarizadeh

Nedugo potom pojavile su se na društvenim mrežama i fotografije "dokaza" da je Putin zasita bio na liturgiji, tako da je evidentno da se rat jednakim intezitetom vodi na propagandnom poprištu kao i na terenu.

Takođe, na agencijskim snimcima postoje krupni planovi na kojima se vidi tačno mesto na kojima je predsednik Rusije stajao tokom vaskršnje liturgije.

Kurir.rs / Blic, Foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track