UKRAJINA UVREDILA JAPANCE: U videu podsetili da su fašizam u nacizam poraženi 1945., pa objavili i fotografiju japanskog cara!
Foto: STAFF / AFP / Profimedia

Bruka

UKRAJINA UVREDILA JAPANCE: U videu podsetili da su fašizam u nacizam poraženi 1945., pa objavili i fotografiju japanskog cara!

Planeta -

Ukrajinska vlada se izvinila i uklonila fotografiju japanskog cara Hirohita iz vremena rata sa video snimka koji ga prikazuje sa Adolfom Hitlerom i Benitom Musolinijem nakon protesta Japana, saopštili su zvaničnici u ponedeljak.

Japan će nastaviti da podržava Ukrajince koji brane svoju zemlju od ruske invazije uprkos "potpuno neprikladnom" prikazu Hirohita, rekao je zamenik glavnog sekretara kabineta Jošihiko Isozaki.

U video snimku, koji je ukrajinska vlada objavila na Tviteru 1. aprila, kritikuje se ruska invazija kao „rašizam“. Ispod fotografija trojice lidera iz perioda Drugog svetskog rata bile su reči „Fašizam i nacizam su poraženi 1945".

Japan je vodio Drugi svetski rat u ime Hirohita, koji je bio poštovan kao bog sve dok se nije odrekao svog božanstva nakon poraza Japana. Istorijske ocene njegove uloge u ratu i dalje su podeljene. U Japanu je posthumno poznat kao car Shova.

„Prikaz Hitlera, Musolinija i cara Šove u istom kontekstu je potpuno neprikladan“, rekao je Isozaki novinarima. “Bilo je izuzetno žalosno.”

Isozaki je rekao da je Japan uložio protest i zahtevao uklanjanje lika imperatora, što je Ukrajina i učinila. gasa

„Naše iskreno izvinjenje Japanu zbog ove greške“, objavila je ukrajinska vlada u nedelju. „Nismo imali nameru da uvredimo prijateljski narod Japana.

Ambasador Ukrajine u Japanu Sergij Korsunski takođe se izvinio na Tviteru u ponedeljak, rekavši da kreatoru videa nedostaje razumevanje istorije.

Hirohitov sin, bivši car Akihito, posvetio je svoju vladavinu okajanju za posledice rata u i van Japana.

Video je zamenjen jednim bez Hirohitove fotografije, ali mnogi Japanci na društvenim mrežama nastavili su da kritikuju original kao uvredu i rekli da bi Japan trebalo da prestane da podržava Ukrajinu. Drugi su rekli da bi Hideki Tojo, japanski ratni premijer koji je kasnije osuđen za ratne zločine i obešen, bio bolji izbor od Hirohita za video.

Neki su, međutim, izrazili zabrinutost da je zahtev Japana da se video revidira cenzura i rekli su da je ukrajinski ustupak postavio loš presedan koji bi ohrabrio japanske konzervativce da dalje prepravljaju japansku ratnu istoriju.

Japan je zabrinut da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da ima uticaja na istočnu Aziju, gde je kineska vojska postala sve agresivnija i zapretila da će se silom ujediniti sa Tajvanom na koji Kinezi polažu pravo ako bude potrebno. Japan je pokušao da igra veću ulogu kao deo Grupe sedam industrijalizovanih nacija kao odgovor na invaziju, pridruživši se nizu sankcija Moskvi i pruživši podršku Ukrajini u skladu sa drugim članicama.

Japan je obezbedio 300 miliona dolara za Ukrajinu i susedne zemlje koje su prihvatile raseljene Ukrajince, a takođe je prihvatio stotine evakuisanih od ruske invazije krajem februara.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track