RAKETIRANJE MOSTA ZATOKA NA ODESKOM DŽEPU? Da li Rusija sprema helikopterski desant i zauzimanje crnomorsko-dunavske luke Reni!
Foto: Foto printscreen Youtbe

Ruska vojska izbija na dunav

RAKETIRANJE MOSTA ZATOKA NA ODESKOM DŽEPU? Da li Rusija sprema helikopterski desant i zauzimanje crnomorsko-dunavske luke Reni!

Planeta -

Ruska vojska rano jutros u ponovljenom napadu na most Zatoka koji prelazi preko ušća reke Dnjestar u Crno more na samom izlazu iz Dnjestarskog zaliva je uništila i time u potpunosti prekinula drumski saobraćaj iz Odese prema ukrajinsko-rumunskoj granici.

Ovde valja dodati i da kopnena opcija kretanja od Rumunije ka Odesi je i dalje moguža, ali putem koji je duži i koji prolazi kroz teritoriju Moldavije.

Kako Kurir nezvanično saznaje ovaj napad je verovatno uvod u ono što sledi a to je ruski helikopterski desant na luku Reni koja je inače velika transportna čvorna tačka na obali Dunava -ukrajinska strana, a koja usko povezuje morski, rečni, železnički i motorni saobraćaj. Luka se nalazina 101 km udaljena od ušća Dunava u Crno More i sa njim je povezana preko dva kanala „Dunav – Crno more” i Sulinskog kanala. Dubina u blizini pristaništa dostiže 7,5 metara, što omogućava plovidbu brodovima sa gazom pogodnim za ovakve kanale.

Luka Reni ima status rečne i morske luke. Nalazi se u jugozapadnom delu Ukrajine, na spoju ukrajinske, rumunske i moldavske granice, i na raskrsnici četiri transportna koridora: Kritskog, Evroazijskog i Crnomorskog koridora.

U slučaju da ruska vojska uspe da izvrši desant i zauzimanje ove luke, ruska vojska će izbiti na samu obalu Dunava i lakše će moći da stavi pod kontrolu najistočniju granicu EU i NATO pakta.

Podsetimo, ruska vojska krastarećim raketama tipa kalibr danas je gađala i oštetila most „Zatoka“ koji povezuje Ukrajinu i Rumuniju, a koji je korišten kao jedna od glavnih ruta za snabdevanje vojnom opremom i naoružanjem Odese i južnog dela ukrajinske teritorije koji još uvek nije pod kontrolom ruskih snaga.

U pitanju je most koji prelazi preko Dnjestarskog zaliva i jedini je kopneni put (drumski i železnički) od Odese prema rumunsko-ukrajinskoj granici bez prolaska kroz teritoriju susedne Moldavije.

Zapadni i ukrajinski bezbednosni stručnjaci smatraju da ovom akcijom ruska vojska pokušava da zauzme teritoriju koja se nekad zvala Bersabija, a sada je deo Odeske oblasti koji se kopneno graniči sa jednom članicom EU i NATO Rumunijom.

Jedan od problema, koji može da se pojavi jeste i taj što će Rusi u slučaju da zaista planiraju da izvedu ovu operaciju izbiti na jugoistok i direktno doći do najistočnije granicie jedne članice EU i alijanse i par stotina kilometara od najveće NATO pomorske baze Konstanca koja je sa izbijanjem rata u Ukrajini dobila sve više na značaju.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track