RUSI I AMERIKANCI OBAVILI RAZMENU Pijanog marinca zamenili za pilota osuđenog za šverc kokaina
Foto: printscreen Telegram

VAZDUŠNI most špijuna

RUSI I AMERIKANCI OBAVILI RAZMENU Pijanog marinca zamenili za pilota osuđenog za šverc kokaina

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je sa Sjedinjenim Državama obavilo razmenu uhapšenih državljana. naime vlasti u Moskvi SAD predali su američkog marinca Trevora Rida, dok je administracija u Vašingtonu predala Konstantina Jarošenka, pilota koji je pred američkim sudom bio osuđen na 20 godina robije zbog šverca narkotika.

Kao rezultat dugog pregovaračkog procesa, 27. aprila 2022. godine, američki državljanin Trevor Rid, ranije osuđivan u Ruskoj Federaciji, razmenjen je za ruskog državljanina Konstantina Jarošenka, koji je osuđen na 20 godina zatvora pred američkim sudom 2010 - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Naime, pripadnik mornatičke pešadije Trevor Rid, koji je radio na poslovima obezbeđenja američke ambasade u Moskvi osuđen je 2020. godine zbog napada na dvojicu pripadnika moskvoske policije koji su intervenisali po pozivu zbog nepristojnog ponašanja i divljanja maeričkog vojnog službenika, koji je bio u alkoholisanom stanju.

Rid je bio osuđen na devet godina zatvora. On je kaznu izdržavao u zatvoru u Mordoviji, regionu oko 350 kilometara istočno od Moskve gde se nalaze okoreli zatvorenici. Dok je izdržavao kaznu dva puta je štrajkovao glađu i tvrdio da je nevin.

Ruski pilot Konstantin Jarošenko, osuđen je septembra 2011. na 20 godina zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Afriku, a zatim u SAD. Kaznu je izdržavao u zatvoru „Fort diks“

„Ovde se svi dele na grupe i bande, dok sam ja sâm. Građanin sam Rusije, štaviše, Rus sam, pravoslavne vere i patriota“, dodao je Jarošenko.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track