TURSKA UZVRATILA GRČKOJ Vaši vojni avioni su prvi ušli na našu teritoriju, a ne naši! Prekinite provokacije i retoriku
Foto: Profimedia / AFP

ankara vs atina

TURSKA UZVRATILA GRČKOJ Vaši vojni avioni su prvi ušli na našu teritoriju, a ne naši! Prekinite provokacije i retoriku

Planeta -

Turska je danas odbacila optužbe da su njeni borbeni avioni izvodili neodobrene vojne letove iznad grčkih ostrva i optužila Grčku za "provokativne letove" u blizini turskog kopna.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske navelo je da grčke optužbe "ne odražavaju istinu", insistirajući da su vojni avioni Grčke više puta narušili turski vazdušni prostor iznad gradova Didim, Datča i Dalaman, na jugozapadu zemlje.

Tursko Ministarstvo je pozvalo Grčku da "prekine sa provokativnim akcijama i retorikom" i da podrži nedavno nastavljene pregovore sa ciljem izgradnje poverenja između dve zemlje.

Turska i Grčka se dugo godina spore oko granice na moru i u vazduhu, a neslaganja su intenzivirana zbog istraživanja potencijalnih rezervi prirodnog gasa u Sredozemnom moru.

Spor je rezultirao gotovo svakodnevnim patroliranjem vazduhoplovnih snaga i misijama za presretanje, uglavnom u spornom vazdušnom prostoru oko grčkih ostrva koja su blizu turske obale.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je danas da je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu prijavio turske upade u vazdušni prostor Grčke, uključujući neodobrene letove iznad nekoliko velikih grčkih ostrva.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke juče je ambasadoru Turske u Atini uručilo protestnu notu zbog neodobrenih vojnih letova.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track