ŠEF PUTINOVIH OBAVEŠTAJACA: Poljska pomoću Amerike planira da zauzme delove Ukrajine! OVO im je plan!
Foto: EPA / Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool, Profimedia / Europa Press

sergej Nariškin

ŠEF PUTINOVIH OBAVEŠTAJACA: Poljska pomoću Amerike planira da zauzme delove Ukrajine! OVO im je plan!

Planeta -

Šef ruskih obaveštajaca optužio je danas Sjedinjene Američke Države i Poljsku da planiraju zauzimanje delova Ukrajine, što je do sada najsnažniji signal iz Moskve da bi rat mogao da se završi prisilnom podelom Ukrajine između Zapada i Rusije, piše Reuters.

Sergej Nariškin, šef ruske Spoljne obavještajne službe (SVR), citirao je neobjavljene obaveštajne podatke za koje je rekao da pokazuju da SAD i Poljska planiraju delove zapadne Ukrajine da vrate pod kontrolu Poljske. "Prema obaveštajnim podacima koje je primila ruska Spoljna obaveštajna služba, Vaington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje čvrste vojne i političke kontrole Poljske nad svojim istorijskim teritorijama u Ukrajini", rekao je Nariškin u priopćenju koje je objavio SVR.

Ukrajina, mapa, Evropa
foto: Profimedia / M-Production / Alamy

Poljska je u prošlosti vladala delovima teritorije koja je sada deo Ukrajine, poslednji put između dva svetska rata. Zapadna Ukrajina, uključujući grad Lavov, pripojena je Sovjetskom Savezu na kraju Drugog svetskog rata.

SVR tvrdi da SAD razgovara s Poljskom o planu prema kojem bi mirovne snage Poljske, bez mandata NATO-a, ušle u delove zapadne Ukrajine gde su male šanse za sukob s ruskim snagama.

SVR, agencija koja je nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. od KGB-a preuzela većinu delovanja na području izvan Rusije, nije objavio dokaze za ove tvrdnje.

Poljski ministar spoljnih poslova nije bio dostupan za komentar, navodi agencija.

Ukrajina, mapa
foto: Profimedia /ndré LuĂ­s Alves / Global Images

Visoki ruski zvaničnik, poslanik Andrej Klimov, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove Komiteta Federacije, takođe je danas rekao da Poljska planira da uspostavi kontrolu nad delom Ukrajine. Ni on nije predočio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je ove nedelje da Ukrajina ide prema kolapsu na nekoliko država zbog, kako je naveo, pokušaja SAD da iskoristi Kijev za potkopavanje Rusije.

Kurir.rs / The Reuters, Index, Foto: EPA / Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool, Profimedia / Europa Press

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track