KOLIKO KVADRATA MOŽE DA SE KUPI U SVETU ZA MILION DOLARA? Odgovor će vas zaprepastiti, a OVO SU NAJSKUPLJI GRADOVI!
Foto: Shutterstock

LUDILO OD CENA

KOLIKO KVADRATA MOŽE DA SE KUPI U SVETU ZA MILION DOLARA? Odgovor će vas zaprepastiti, a OVO SU NAJSKUPLJI GRADOVI!

Planeta -

"Postoje tri stvari koje određuju vrednost nekretnine: lokacija, lokacija i lokacija", govorio je Harold Samjuel, britanski kralj nekretnina s početka prošlog veka, a deluje da ova istina još uvek važi.

Iako gradovi postoje hiljadama godina, tek je u ovom veku došlo do toga da većina svetske populacije živi u njima – broj stanovnika u urbanim sredinama je prvi put 2007. godine nadmašio seosko stanovništvo, piše portal Vižual kapitalist.

London, Big Ben, Velika Britanija
foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Neki gradovi su privlačniji od drugih za imućne ljude, pa je interesovanje za nekretnine na traženim lokacijama dodatno podiglo i njihovu cenu.

U sledećoj tabeli nalazi se broj kvadrata koje možete kupiti za milion dolara u najskupljim delovima najtraženijih gradova:

Grad Broj kvadrata za milion dolara

Monako 14,5 Hong Kong 21 London 30 Njujork 33 Singapur 35 Ženeva 37 Sidnej 41 Šangaj 42 Los Anđeles 42 Pariz 42 Peking 56 Tokio 66 Berlin 73 Majami 77 Melburn 84

Madrid 105 Mumbaj 108 Dubai 136 Kejptaun 220 Sao Paolo 256

Monako, najskuplji grad na listi, prostire se na samo dva kvadratna kilometra – poređenja radi, njujorški Central park je za 70 posto veći – i u njemu živi oko 38.000 ljudi.

Monako, Monte Karlo
foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Hongkong je već uveliko poznat po problematičnom tržištu nekretnina jer je samo sedam posto teritorije predviđeno za rezidencijalno stanovanje, što je mnoge građane primoralo da žive u mikrostanovima veličine ispod 20 kvadrata koje nazivaju "kovčeg-stanovima".

Hong Kong
foto: Profimedia

U ovom gradu je prošle godine prodat i najskuplji apartman u Aziji: penthaus od 300 kvadrata koštao je 59 miliona dolara, odnosno skoro 200.000 dolara po kvadratu!

Kurir.rs/Vižual kapitalist/Lj.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja