VELIKA BRITANIJA ŠALJE 8.000 VOJNIKA U ISTOČNU EVROPU OD FINSKE DO SEVERNE MAKEDONIJE: Počinje vežba borbe protiv ruske agresije
Foto: EPA-EFE/THOMAS MUKOYA

operacija jež

VELIKA BRITANIJA ŠALJE 8.000 VOJNIKA U ISTOČNU EVROPU OD FINSKE DO SEVERNE MAKEDONIJE: Počinje vežba borbe protiv ruske agresije

Planeta -

Britansko ministarstvo odbrane planira da u istočnu Evropu od Finske do Severne Makedonije, gde će uvežbavati borbu protiv ruske agresije na prostoru od Finske do Severne Makedonije, javlja britanski Gardijan.

Ovaj list donosi da se radi o jednom od najvećih raspoređivanja britanske vojske još od Hladnog rata. Sa vojnicima ide i teška tehnika, poput tenkova Čelindžer 2. Ovom britanskom kontingentu pridružiće se i desetine hiljada vojnika iz NATO pakta i Zajedničkih ekspedicionih snaga koje ulkjučuje i vojske Finske i Švedske, država koje žele da se pridruže severoatlanskoj alijansi

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je ta akcija bila dugo planirana i naknadno pojačana kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu krajem februara.

General-potpukovnik Ralf Vudis rekao je:

„Velika Britanija daje značajan doprinos odbrani Evrope i odvraćanju od ruske agresije. Serija vežbi britanske vojske je fundamentalna za obe. Obim raspoređivanja, zajedno sa profesionalizmom, obučenošću i agilnošću britanske vojske, odvratiće agresiju u razmerama koje nisu viđene u Evropi ovog veka.

Očekuje se da će raspoređivanje u Velikoj Britaniji dostići maksimum od oko 8.000 ljudi koji će biti razmešteni na kontinentalnom delu Evrope između aprila i juna.

Ministar odbrane Ben Volas je rekao:

„Bezbednost Evrope nikada nije bila važnija. Ove vežbe će videti kako naše trupe udružuju snage sa saveznicima i partnerima širom NATO-a i Zajedničkim ekspedicionim snagama u pokazivanju solidarnosti i snage u jednom od najvećih zajedničkih raspoređivanja od hladnog rata.

Trupe iz Kraljičinih kraljevskih husara su raspoređene i biće uključene u oklopnu brigadu u Finskoj, koja deli kopnenu granicu sa Rusijom od 1.200 km Vežbe zajedno sa američkim trupama održavaju se i u Poljskoj. Najava da će Britanija izvesti velike vežbe u Evropi dolazi nakon što je Vladimir Putin ukazao na izgledne za napade na zapadne mete, upozoravajući na „munjevitu“ odmazdu ako zemlje intervenišu u Ukrajini.

Operacija, nazvana Vežba Jež, počeće u maju i uključiće britanske trupe koje vežbaju na granici Estonije i Letonije, zajedno sa 18.000 vojnika NATO-a, uključujući francuske i danske snage, koje su deo pojačanog prisustva NATO-a predvođenog Britanijom.

Velika Britanija je ove nedelje povećala pritisak na međunarodne saveznike da pojačaju podršku Ukrajini. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus pozvala je na „udvostručavanje“ u govoru u sredu uveče, uključujući dalje snabdevanje teškim naoružanjem, i da saveznici insistiraju na tome da ruske snage u potpunosti napuste teritoriju Ukrajine, a da se zemlja vrati u prethodno stanje.

Govoreći o oblastima koje je zauzela Rusija u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini, ona je rekla:

„Nastavićemo da idemo dalje i brže da potisnemo Rusiju iz cele Ukrajine. Postojale su spekulacije da će se Ukrajina zadovoljiti povratkom na status kvo pre invazije gde je teritorija ustupljena de fakto separatistima koje podržava Rusija.

Ona je Putina nazvala „očajnim nevaljalim operaterom koji nije zainteresovan za međunarodne norme“.

„Neki tvrde da ne treba da obezbedimo teško oružje iz straha da ne izazovemo nešto gore. Ali moje mišljenje je da bi nečinjenje bila najveća provokacija. Ovo je vreme za hrabrost, a ne za oprez“, rekla je ona, priznajući da je trebalo učiniti više da se odvrati invazija.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track