NATO POČINJE VOJNE VEŽBE ŠIROM EVROPE: Od BRZOG ODGOVORA do JEŽA Stižu tenkovi, avioni, artiljerija, oklopna vozila
Foto: EPA/TOMS KALNINS

odgovor na ruski napad na ukrajinu

NATO POČINJE VOJNE VEŽBE ŠIROM EVROPE: Od BRZOG ODGOVORA do JEŽA Stižu tenkovi, avioni, artiljerija, oklopna vozila

Planeta -

Desetine hiljada vojnika iz članica NATO-a i drugih severnoatlantskih zemalja učestvovaće u nizu vojnih vežbi širom Evrope u narednim nedeljama sa ciljem odvraćanja Rusije od eventualnog napada.

Vežbe, uz upotrebu aviona, tenkova, artiljerije i oklopnih jurišnih vozila, biće održane u Finskoj, Poljskoj, Severnoj Makedoniji i duž estonsko-letonske granice.

U vežbama će učestvovati vojnici NATO-a, ali i Združene ekspedicione snage koja uključuje Finsku i Švedsku, dve zemlje koje su blizu ulaska u alijansu posle napada Rusije na Ukrajinu.

Razmeštanje snaga počeće ove nedelje u Finskoj, gde će vojnici iz SAD, Velike Britanije, Estonije i Letonije učestvovati u vežbi "Strela" sa ciljem poboljšanja sposobnosti zajedničkog delovanja sa finskim snagama.

Ove nedelje će biti održana i vežba "Brzi odgovor" u Severnoj Makedoniji, uz učešće oko 4.500 vojnika, i iz SAD, Velike Britanije, Albanije, Francuske i Italije.

U maju će 18.000 vojnika NATO-a, uključujući snage iz Velike Britanije, Francuske i Danske, učestvovati u vežbi "Jež", duž granice Estonije i Letonije.

Krajem maja, oko 1.000 britanskih vojnika pridružiće se snagama 11 drugih država na vežbi "Branilac" u Poljskoj.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track