AMERIKA UKRAJINCIMA ŠALJE OKLOPNJAKE IZ VIJETNAMA: Evo zašto M113 ipak može pomoći Kijevu u borbi protiv Rusa! VIDEO
Foto: Screenshot YT/Christian Thøgersen

procena

AMERIKA UKRAJINCIMA ŠALJE OKLOPNJAKE IZ VIJETNAMA: Evo zašto M113 ipak može pomoći Kijevu u borbi protiv Rusa! VIDEO

Planeta -

Najmanje pet država SAD šalje stare oklopne transportere M113 u Evropu da podrže trku za slanje vojne opreme u Ukrajinu.

Do sada su guverneri Indijane, Misurija, Severne Karoline, Ohaja i Zapadne Virdžinije najavili da će, na zahtev Ministarstva odbrane, svoj M113 predati Ukrajini. Pomoć proizilazi iz najave predsednika Džoa Bajdena 13. aprila o paketu od 800 miliona dolara koji uključuje, između ostalog, 200 M113. „Guverneri su glavni komandanti svojih nacionalnih garda i ponosni su što to čine“, rekao je Džon Gohin, portparol Nacionalne garde Sjedinjenih Država.

Vojska smatra M113, svoj borbeni taksi u Vijetnamskom ratu, zastarelim i prestala je da ga kupuje 2006. Dok se trupe u ukrajinskom Donbasu suočavaju sa kišnim i blatnjavim prolećem, M113, koji ima gusenice i teži daleko manje od tenkova, mogao bi da ponudi prevoz i protivpožarne zaštite malog kalibra, saopštio je Pentagon.

Prvi M113 ušao je u upotrebu u američkoj vojsci 1961. godine, a od tada do 2006. proizvedeno je oko 80.000 i nalazi se u čak 50 zemalja. Teški su oko 12 tona i voze maksimalnom brzinom od oko 70 km/h. Maksimalan broj vojnika za transport je 15.

„Potrebna vam je mobilnost na bojnom polju, a zaštićena mobilnost je još bolja“, rekao je Džon Gohin. Nakon što je Nacionalna garda Indijane primila zahtev, poslala je tehničare u bazu Aterberi da pregledaju, poprave i testiraju transportere koji sakupljaju prašinu. Nakon toga, vozila su pripremljena za transport i videla se kako napuštaju bazu kamionima. „Naređeno nam je da ih isporučimo prema direktivi predsednika, kako bismo obezbedili vojnu opremu Ukrajini“, rekao je načelnik Združenog štaba Nacionalne garde Indijane general Džastin Man i zaključio: „Tako da smo dobili kratko vreme. Tim je uradio kompletan tehnički pregled i sve to možemo da pripremimo unapred, za manje od pet dana. To je, dakle, monumentalan i herkulovski trud naših održavalaca, koji rade sjajan posao i pripremaju ovu opremu”.

Portparol Nacionalne garde Severne Karoline rekao je da je M113 svestrano i korisno vozilo raspoređeno u Iraku sa jedinicama Državne garde i da je još uvek u upotrebi. „Ne samo da su negde parkirani, već su svi u funkciji“, rekao je poručnik Met Hendli i dodao: „M113 je unapređivan tokom godina i još uvek je u funkciji“.

Pentagon je juče saopštio da jedinica Nacionalne garde Floride koja je napustila Ukrajinu u februaru nastavlja da obučava ukrajinske trupe u Nemačkoj i drugoj nepoznatoj zemlji o tome kako da koriste „radare i taktička vozila” koja su deo paketa vojne pomoći.

U Sjedinjenim Državama, Nacionalna garda je vojna formacija koju organizuju pojedine savezne države. Pod komandom je guvernera i sastoji se od jedinica vojske i vazduhoplovstva. Njen zadatak je da održava mir, red i javnu bezbednost tokom vanrednog stanja u saveznoj državi u kojoj je organizovan, a istovremeno čini rezervni sastav koji, odlukom predsednika SAD, deluje u sastavu saveznih snaga. radi zaštite opštih državnih interesa.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track