AMERIKANCI STEŽU KAIŠ: Anketa pokazala kako kriza menja navike stanovnika SAD! Očekivanja u budućnosti su još sumornija! VIDEO
Ilustracija, Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

ekonomija

AMERIKANCI STEŽU KAIŠ: Anketa pokazala kako kriza menja navike stanovnika SAD! Očekivanja u budućnosti su još sumornija! VIDEO

Planeta -

Ogromna većina Amerikanaca, 87 odsto, priznala je da sada plaćaju više za namirnice nego pre godinu dana. To uključuje 93 odsto republikanaca, 85 odsto demokrata i 84 odsto nezavisnih.

Ukupni izgledi takođe nisu pozitivni, jer 64 odsto predviđa da će za godinu dana plaćati još više za namirnice, a samo 9 odsto predviđa da će to biti niže. Još jednom, postoji konsenzus u celini, jer 77 odsto republikanaca, 55 odsto demokrata i 63 odsto nezavisnih kaže da će za godinu dana plaćati više za namirnice.

Anketa je takođe pitala ispitanike da li ih je rast cena hrane naterao da promene svoje navike u ishrani, a 55 odsto je reklo da jeste. Polovina demokrata kaže da je to slučaj sa njima, a isto je reklo 62 odsto republikanaca i 56 odsto nezavisnih:

Republikanci (77%) češće od demokrata (55%) ili onih koji nisu povezani ni sa jednom većom strankom (63%) očekuju da će iznos koji potroše na namirnice za godinu dana biti veći. Manje je verovatno da će demokrate reći da ih je povećanje cena hrane dovelo do promene navika u ishrani.

Žene (58%) češće od muškaraca (53%) kažu da ih je povećanje cena hrane dovelo do promene navika u ishrani.

Stariji Amerikanci češće od onih ispod 40 godina kažu da sada plaćaju više za namirnice nego pre godinu dana.

Anketa je sprovedena od 18. do 19. aprila 2022. među 1.000 odraslih Amerikanaca i ima marginu greške od +/- 3 procenta. To dolazi u trenutku kada Bajden i demokrate nastavljaju da trpe negativne ocene pred međuizbore, jer odbijaju da preuzmu odgovornost za visoke cene gasa i divlju inflaciju.

Dok jedna trećina Amerikanaca kaže da je aktivno morala da smanji namirnice da bi sebi priuštila gas, demokrate i dalje poriču. I lider većine u Senatu Čak Šumer (D-NI) i predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi (D-CA) održali su u četvrtak konferenciju za štampu na kojoj su okrivili Rusiju, kao i kompanije za naftu i gas, za zapanjujuće visoke cene.

"Ne. Mislim da javnost ne krivi demokrate“, rekla je Pelosi, ignorišući levičarsku politiku koja je dovela do trenutnog stanja stvari, uključujući štampanje triliona dolara i rezanje američke energetske nezavisnosti.

„Mislim da krive naftne kompanije. Oni će kriviti sve nas ako ne učinimo nešto po pitanju industrije fosilnih goriva“, dodao je 82-godišna čelnica Kongresa.

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track