EVROPSKA KOMISIJA DEMANTUJE DA NEKE ČLANICE PLAĆAJU GAS U RUBLJAMA: To bi značilo neprihvatljivo kršenje sankcija protiv Rusije!
Foto: EPA / Yuri Kochetkov

uslovljavanje

EVROPSKA KOMISIJA DEMANTUJE DA NEKE ČLANICE PLAĆAJU GAS U RUBLJAMA: To bi značilo neprihvatljivo kršenje sankcija protiv Rusije!

Planeta -

Evropska komisija (EK) i francusko predsedništvo EU demantovali su danas da neke države članice plaćaju ruski gas u rubljama, što bi bilo zaobilaženje sankcija protiv Rusije.

"Ne znam da neka članica EU plaća u rubljama ili da je najavila da to namerava", izjavila je poverenica za energiju Kadri Simson, nakon vanrednog sastanka ministara država članica zaduženih za energiju, prenosi Hina.

Dodala je da je ministrima objasnila da bi plaćanje u rubljama predstavljalo jasno kršenje sankcija protiv Rusije i da "to nije prihvatljivo".

"Države članice ne bi trebalo da imaju nikakvih iluzija da se mogu osloniti na dobru veru Gazproma po tom pitanju", rekla je Simson.

I francuska minisarka za ekološku tranziciju Barbara Pompili tvrdi da nijedna zemlja na plaća gas u rubljama.

"Mogu potvrditi da su sve zemlje članice rekle da sankcije moraju primenjivati i da se ugovori moraju poštovati", rekla je Pompili.

Gasprombank
foto: EPA / Yuri Kochetkov

Blumberg je ranije objavio da deo zemalja članica već plaća u rubljama.

Rusija je donela dekret prema kojem evropske kompanije koje kupuju gas od Gazproma moraju otvoriti jedan račun u evrima, a drugi u rubljama. Rusija smatra da je plaćanje izvršeno tek nakon što se evri promene u rublje.

U EK kažu da za EU nije sporno da evropska kompanija koja kupuje gas otvori račun u Rusiji u evrima, ali otvaranje drugog računa u Gazprombanci u rubljama predstavljalo bi zaobilaženje sankcija.

Konverzija evra u rublje obavlja se preko ruske centralne banke, koja je pod sankcijama EU i svaka transakcija s njom predstavlja zaobilaženje mera. Uplaćena sredstva u evrima idu ruskoj centralnoj banci, koja ih onda menja u rublje, ali bez ikakvog vremenskog roka.

To znači da neka evropska kompanija koja je uplatila evre na neki način kreditira rusku centralnu banku, smatra EK.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA /Yuri Kochetkov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track