00:34

UŽIVO 69. DAN RATA U UKRAJINI SAD poručuje da Moskva planira da aneksira Donjeck i Lugansk

blog

69. DAN RATA U UKRAJINI Eksplozije u Lavovu! Ruska vojska: Naša artiljerija pogodila danas više od 400 ciljeva!

Planeta -

Danas je 69. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, utorak, 3. maj

*UN: Prvi kinvoj civila iz Azovstalja stigao u Zaporožje

*Putin i Makron razgovarali telefonom

* Zelesnki o izjavi Lavrova

* Oglasio se komandant Azova iz čeličane

* Ukrajina: Ubili smo 24.200 ruskih vojnika

* Slovačka traži izuzeće iz EU sankcije na uvoz ruske nafte

Ukrajinski zvaničnici: raketni napad na Lavov

Ruska vojska izvršila je raketne napade u oblasti Lavova, saopštio je na Telegramu načelnik lavovske regionalne vojne administracije Maksim Kozicki, prenosi Ukrinform. Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi napisao je na Fejsbuku da su se u ovom regionu čule eksplozije i da u delu grada nema struje ni vode.

Prema prvim informacijama, oštećene su najmanje dve trafo-stanice.

Ruska vojska: naša artiljerija pogodila više od 400 ciljeva u Ukrajini

Ruska vojska je saopštila da je njena artiljerija danas pogodila više od 400 ciljeva u Ukrajini. Ministarstvo odbrane u Moskvi je navelo da su među ciljevima bili ukrajinski artiljerijski položaji, vojna uporišta i dva skladišta goriva, javlja AP.

Pored toga, ruski avioni su pogodili 39 ciljeva, kao što su koncentracije vojnika i naoružanja i dva komandna položaja, saopštilo je Ministarstvo. Navedeno je da je rusko precizno navođeno oružje uništilo artiljerijski radar američke proizvodnje, četiri protivvazdušna radara i šest skladišta oružja.

Ukrajina zabranila delovanje proruskih partija

Ukrajinski parlament je danas usvojio zakon kojim se zabranjuju političke partije koje opravdavaju ili negiraju agresiju Rusije na Ukrajinu.

Zakonom se zabranjuju i stranke koje veličaju ili opravdavaju postupke onih koji sprovode oružanu agresiju na Ukrajinu, javila je novinska agencija Interfaks. Liderka vladajuće stranke Sluga naroda Olena Šuljak rekla je da je za zabranu glasalo 330 od 450 poslanika Vrhovne rade, prenosi britanski Gardijan.

Makron pozvao Putina da dozvoli nastavak evakuacije iz Azovstalja

Francuski predsednik Emanuel Makron ukazao je danas, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, na izuzetnu težinu posledica ruske agresije na Ukrajinu i pozvao ga da dozvoli nastavak evakuacije iz železare Azovstalj u Marijupolju, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je pozvao Rusiju da se ponaša u skladu sa odgovornošću stalne članice Saveta bezbednosti UN i da okonča razornu agresiju, navodi kabinet francuskog predsednika.

Konašenkov: Ruski PVO sistemi oborili raketu Točka-U

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov kaže da su ruski sistemi PVO oborili jednu ukrajinsku raketu "Točka-U" kod Nove Dmitrovke, prenosi Ria novosti.

Takođe, kako je dodao, ruska PVO je presrela devet višecevnih raketnih bacača "Smerč" u oblastima naselja Aleksandrovka, Kamenka (u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici), kao i Semenovska, Donjecko, Mala Kamiševaha, Červoni Šahtjer u Harkovskoj oblasti.

Agencija Tas je u međuvremenu prenela da su uništena i tri radara ukrajinskih sistema PVO S-300.

UN: Prvi konvoj civila iz Azovstalja stigao u Zaporožje

Prvi konvoj civila koji su danima bili blokirani u železari Azovstalj u Marijupolju stigao je danas u obližnji grad Zaporožje, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, saopštile su Ujedinjene nacije.

Ujedinjene nacije su navele da je u Zaporožje stiglo 127 civila evakuisano iz železare Azovstalj, poslednjeg ukrajinskog uporišta u Marijupolju koje je od 21. aprila pod blokadom ruskih snaga. Opširnije OVDE.

Putin i Makron razgovarali telefonom

Zapad treba da prekine slanje oružja Ukrajini, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, obajvio je Kremlj.

Govoreći o ratu, Putin je, po saopštenju Kremlja, rekao da bi "Zapad mogao da prekine te strahote vršenjem odgovarajućeg uticaja na vlasti u Kijevu, kao i prekidom isporuka oružja Ukrajini".

Putin je optužio ukrajinske snage da čine ratne zločine koje Evropska unija "ignoriše".

Oniksima raznet vojni aerodrom kod Odese

Ruska vojska je visokopreciznim raketama pogodila aerodrom pored ukrajinskoga jugozapadnog grada Odese uništavajući bespilotne letelice, projektile i municiju koje su Ukrajini dostavile Sjedinjene Države i evropski saveznici, objavilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Visokoprecizni projektili Oniks pogodili su logističke centre na vojnom aerodromu u regionu Odese preko koje se dostavlja oružje iz inostranstva", navodi ministarstvo odbrane.

Medvedev upozorio Milanovića na odmazdu Kijeva

Dimitri Medvedev potpredsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, bivši premijer i predsednik Rusije i blizak Putinov saradnik, kako pišu hrvatski mediji poručio je hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću da mu uskoro preti odmazda Kijeva zbog njegovih stavova i izjava o Ukrajini.

Ukrajina: Ubili smo 24.200 ruskih vojnika

Glavni štab oružanih snaga Ukrajine objavio je najnoviju procenu ruskih gubitaka od početka invazije. Ukrajinci tvrde da su ubili 24.200 ruskih vojnika. U poslednja 24 sata su, tvrde Ukrajinci, ruske snage pretrpele najveće gubitke oko grada Izjuma. Ovi navodi nisu potvr|eni iz nezavisnih izbora.

Više od 200 civila i dalje zarobljeno u Azovstalju

U čeličani u Mariupolju i dalje je zarobljeno više od 200 civila, rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Guverner Luganske oblasti: Uspešno odbijeno 12 neprijateljskih napada

Sergej Hajdaj, guverner Luganske oblasti, objavio je na Telegramu u poslednjih nekoliko minuta: Uspešno je odbijeno 12 neprijateljskih napada na liniji fronta Luganske i Donjecke oblasti, prenosi Gardijan.

Navodno je uništeno šest tenkova, pet artiljerijskih sistema, 22 jedinice borbenih oklopnih vozila i osam motornih vozila, kao i da su jedinice PVO su oborile pet bespilotnih letelica vođenih daljinskim upravljačem Orlan-10. Tvrdnje nisu nezavisno proverene.

Slovačka traži izuzeće od embarga

Slovačka će tražiti izuzeće od bilo kakvog embarga na rusku naftu koji je dogovorila Evropska unija u svom sledećem setu sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, saopštilo je slovačko ministarstvo ekonomije.

EU sprema nove sankcije, na udaru uvoz ruske nafte

Evropska unija priprema novi paket sankcija, koji bi trebalo da bude fokusiran na ruski izvoz nafte. Lideri EU nadaju se da će dogovoriti zabranu uvoza ruske nafte na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova unije, rekao je juče šef diplomacije EU Žozep Borelj.

Očekuje se da će Evropska komisija, izvršno telo Unije, ove nedelje predložiti novi paket sankcija, koji bi mogao da uključuje zabranu uvoza ruske nafte.

Radi se o meri koja bi značila jak udar na finansijske prihode Putinovog režima. Međutim, izgleda da se članice EU još uvek nisu složile oko embarga na rusku naftu.

Borelj je rekao kako se nada da će EU "značajno ograničiti uvoz nafte", ali je priznao da po tom pitanju nema usaglašavanja među članicama Unije.

-Ali siguran sam da ćemo, barem što se tiče uvoza nafte, doći do dogovora do sledećeg sastanka, rekao je Borelj.

Džonson će se obratiti ukrajinskom parlamentu

Britanski premijer Boris Džonson danas bi putem video linka trebalo da se obrati ukrajinskom parlamentu.

Kako saznaje BBC, Džonson će povući uporedbu između ukrajinske odbrane protiv ruske invazije sa britanskom odbranom protiv nacista u Drugom svetskom ratu. Reći će da se britanski parlament redovno sastajao tokom Drugog svetskog rata, baš kao što to čini ukrajinski parlament tokom ruske invazije.

Ukrajinska vojska: Rusija nastavlja da se fokusira na uspostavljanje kontrole nad naseljima u Donjeckoj oblasti

Rusija nadoknađuje značajne gubitke u opremi i nastavlja da se fokusira na uspostavljanje potpune kontrole nad naseljima Rubižne i Popasna u Donjeckoj oblasti, tvrdi ukrajinska vojska.

Ukrajinski branioci uspešno su osujetili 24 ruska napada, kao i uništili šest tenkova, pet artiljerijskih sistema i 22 jedinice borbene oklopne tehnike, navodi se u najnovijem operativnom izveštaju ukrajinskog Generalštaba oružanih snaga.

Zelenski o izjavi Lavrova: Rusija je zaboravila sve lekcije Drugog svetskog rata

Rusija je zaboravila sve lekcije Drugog svetskog rata, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom redovnom noćnom videu obraćanju, komentarišući izjave ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova prema kojima je "Adolf Hitler imao jevrejske krvi" i "najžešći antisemiti su obično Jevreji".

-Takve antisemitske izjave znače da je Rusija zaboravila sve lekcije iz Drugog svetskog rata. A možda ih nikad nisu ni naučili, rekao je Zelenski.

Izjave Sergeja Lavrova izazvale su žestoku reakciju Izraela. Šef diplomatije te zemlje nazvao ih je "neoprostivim i skandaloznim", dodajući kako "Jevreji nisu ubijali sami sebe u holokaustu".

"Zbog tih izjava danas imamo velik skandal u Izraelu. Međutim, iz Moskve ne čujemo nikakve reči izvinjenja. Samo tišinu. Kako tako nešto može da bude rečeno uoči godišnjice pobede nad nacizmom? Te reči znače da šef ruske diplomatije krivi Jevreje za zločine nacista. Nemam reči..., rekao je Zelenski.

Komandant Azova u čeličani: Ako ostanemo bez hrane, lovićemo ptice

Ruske snage "neprestano" bombarduju civile i ukrajinske borce zatočene u čeličani Azovstalj u razorenom Marijupolju, rekao je zamenik komandanta puka Azov u čeličani, Svjatoslav Palamar.

-Napadaju nas non-stop. Tenkovi, artiljerija, vazdušni udari i to svakih tri do pet minuta. U čeličani još uvek ima civila, ali neprijatelj ne prestaje sa napadima, rekao je Palamar.

U nedelju je iz čeličane evakuisano stotinak civila, ali evakuacija planirana za juče nije se dogodila. Palamar navodi da u čeličani nestaje hrane i vode.

- Ne mogu vam pouzdano reći za koliko još dana imamo zaliha, ali mogu vam reći da jako štedimo, i vodu i hranu i oružje. Sve što imamo delimo sa civilima, rekao je Palamar.

-Ako se dogodi ono najgore i ostanemo bez hrane, lovićemo ptice. Spremni smo na sve, rekao je.

Rusija tvrdi da su njihove snage na rubu čeličane i da sprovode akciju "čišćenja korak po porak". Palamar tvrdi da to nije istina.

-Trenutno je čitavo postrojenje je pod našom kontrolom. Naša odbrana je postavljena uz perimetar čeličane i držimo se, rekao je.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track