AVION SUDNJEG DANA PRIMEĆEN IZNAD MOSKVE: Kakvu poruku moćnom letelicom Putin šalje svojim protivnicima? VIDEO
Arhivska fotografija, Foto: Screenshot YT

DRAMA

AVION SUDNJEG DANA PRIMEĆEN IZNAD MOSKVE: Kakvu poruku moćnom letelicom Putin šalje svojim protivnicima? VIDEO

Planeta -

Specijalni avion Vladimira Putina koga nazivaju "Avion sudnjeg dana", koji mu omogućava da nastavi da vlada Rusijom i u slučaju nuklearnog rata, viđen je kako leti oko Moskve poslednjih dana.

Video prikazuje Iljušin Il-80 kako prolazi nisko preko periferije grada usred napetosti zbog sumnje da će Rusija možda pribeći atomskom oružju zbog sukoba u Ukrajini.

Međutim, ruski zvaničnici su insistirali da će letelica biti prikazana kako nisko preleće na godišnjoj paradi povodom Dana pobede u ponedeljak na Crvenom trgu, i da će biti uključena u „probe“.

Ogromna letelica iz sovjetske ere – koja nema prozore, osim u kokpitu i poznata je i kao „Leteći Kremlj“ – nije viđena na obeležavanjima Dana pobede – kojim se obeležava poraz Hitlera i kraj Drugog svetskog rata – od 2010. godine.

Njeno ponovno pojavljivanje je znak da Putin želi da pošalje poruku upozorenja Zapadu.

Iljušin Il-80 Maksdom će biti u pratnji dva MiG-a 29 dok bude leteo nisko iznad Saborne crkve Svetog Vasilija.

U sklopu prikazivanja ruske nuklearne spremnosti, strateški nosači raketa Tu-95MS i Tu-160 „Beli labud” biće deo predstave.

Biće prikazani i lovac pete generacije Su-57 i dalekometni bombarderi Tu-22M3.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da će osam MiG-29SMT leteti u obliku slova „Z“ u znak podrške ruskim vojnicima koji učestvuju u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, kako Kremlj naziva defakto rat koji vodi u susednoj zemlji.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track