KRENULA OFANZIVA NA ČELIČANU AZOVSTALJ: Ruski mediji tvrde da su pripadnici Azova iskoristili primirje da se utvrde! VIDEO
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

rat u Ukrajini

KRENULA OFANZIVA NA ČELIČANU AZOVSTALJ: Ruski mediji tvrde da su pripadnici Azova iskoristili primirje da se utvrde! VIDEO

Planeta -

Ruska vojska i proruske snage počele su danas ofanzivu na čeličanu Azovstalj, poslednje uporište ukrajinskog otpora u opkoljenm gradu Marijupolju, iz koje su civili mogli da budu evakuisani poslednjih dana zahvaljujući prekidu vatre.

"Jedince ruske vojske i Narodne republike Donjeck, koristeći artiljeriju i avione počinju da uništavaju položaje s kojih pucaju ukrajinski borci koji su izašli iz fabrike", rekao je Vadim Astaijev, portparol ruskog Ministarstva odbrane, prenele su ruske agencije.

On je rekao da je ukrajinski puk "Azov" koji brani fabriku, prekid vatre proglašen da bi se evakuisali civili "iskoristio" da izadje iz podzemnih prolaza ispod čeličane i "zauzme borbene položaje".

S druge strane pomoćnik komandanta puka "Azov", Svjatoslav Palamer rekao je za ukrajinski informativni portal "Pravda" da su ih ruske snage bombardovale celu noć, da su dve žene poginule i da je "sada u toku napad na Azovstalj".

On je pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na "snažno delovanje" jer je situacija vrlo teška.

Stotina civila evakuisano je protelih dana iz kompleksa čeličane "Azovstalj" u Marijupopju, strateškom lučkom gradu na Azovsom Moru, na jugu Donbasa, koji je razoren borbama i gotovo je potpuno pod ruskom kontrolom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track