ZAMPOLITI NA PRVOJ LINIJI FRONTA? Raspoređeni su u svakoj ruskoj jedinici brojnijoj od 100 vojnika i imaju samo JEDAN CILJ
Foto: Profimedia

ukrajinska kriza

ZAMPOLITI NA PRVOJ LINIJI FRONTA? Raspoređeni su u svakoj ruskoj jedinici brojnijoj od 100 vojnika i imaju samo JEDAN CILJ

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu oživeli su funkciju političkih komesara u ruskoj vojsci 2018.

Zamenici zapovednika za političke poslove - takozvani zampoliti - pridružili su se tako vojno-političkom direktoratu ruskog ministarstva odbrane zajedno s vojnim kapelanima i psiholozima.

Profesor Dmitrij Adamski sa izraelskog univerziteta "Rajhman" navodi da je njihov zadatak da održavaju lojalnost i motivaciju odnosno psihičku stabilnost ruskih vojnika i građana. Novi zampoliti nalaze se u svakoj vojnoj formaciji koja ima više od 100 vojnika.

Čelnik odbora za odbranu ruske Dume objasnio je kako je cilj vojno-političkog rada oblikovati "pouzdanog vojnika". On mora biti odan državi i nosilac tradicionalnih vrednosti - državništva, duhovnosti i patriotizma. Službene dužnosti vojno-političkih službenika su agitacija i propaganda, zaštita vojnika od "negativnih informacijskih uticaja", procena morala i psihičkog stanja vojnika, religijsko i patriotsko delovanje kao i sprečavanje devijantnog ponašanja.

Da je invazija Ukrajine izvedena po modernoj ruskoj vojnoj doktrini - zampoliti bi mesecima pre bitke pripremali vojnike za teškoće koje su pred njima odnosno objašnjavali im šta ih očekuje i kako to da savladaju. Ali čak ni većina zampolita nije znala da će 24. februata početi invazija.

Upravo je to, tvrdi Adamski, razlog zašto je moral ruskih snaga bio tako tragično nizak u prvim nedeljama invazije. Mnogi su saznali za svoju misiju na dan kad su prešli ukrajinsku granicu.

Ali kad je inicijalni blickrig propao, vojno-politički službenici započeli su navodno sa svojim poslom punom snagom. Zampoliti i vojni sveštenici počeli su zajednički vojnicima predstavljati novi narativ: Ukrajina je pod kontrolom zapadnih snaga i rusofobnog režima koji sprovodi genocid nad svojom ruskom populacijom i pretvorio se u odskočnu dasku za NATO agresiju.

0664264184, ruska vojska, ruski tenkovi, Ukrajina
foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svrha ruske operacije, počeli su da ih uveravaju, kako piše FP, jeste neizbežan preventivni udar kako bi uklonili egzistencijalnu pretnju - sprečiti postavljanje NATO projektila pored Rusije i izradu hemijskih, nuklearnih i bioloških oružja na teritoriju Ukrajine. Cilj je "denacifikovati" Ukrajinu i spasiti Ruse na Donbasu od genocida. Belorusija, Rusija i Ukrajina zajednički su društveni, kulturni i verski entitet kojem je suđeno da se ponovno ujedini.

Zampoliti su sada, piše FP, na prvim linijama fronta, gde objašnjavaju vojnicima zašto Rusija ratuje s bratskim narodom i zašto je otpor tako žestok. Objašnjenje je da su zapadne države sile zla koje su iskvarile duh bratskog naroda svojim stranim vrednostima i da seju neslogu među braćom. Njihov je uticaj dubok i zato će bitka protiv njega biti duga i teška. Bitka nije protiv Ukrajinaca, već protiv tamne sile koja preti celoj Rusiji, a pobeda znači slobodu za ruski narod.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track