TRENUTAK KADA RUSIJA NAVODNO KORISTI TERMOBARIČNE RAKETE ZA DEVASTIRANJE ČELIČANE AZOVSTALJ Imaju ogromnu razornu moć VIDEO
Foto: Valentin Sprinchak / TASS / Profimedia

RAT U UKRAJINI

TRENUTAK KADA RUSIJA NAVODNO KORISTI TERMOBARIČNE RAKETE ZA DEVASTIRANJE ČELIČANE AZOVSTALJ Imaju ogromnu razornu moć VIDEO

Planeta -

Komunikacija je izgubljena sa poslednjim braniocima Marijupolja koji se skrivaju unutar čeličane Azovstalj, nakon što su ruske snage upale u kompleks.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je da se danas vode "teške borbe" unutar fabrike i da je "izgubio kontakt" sa onima koji su unutra, prenosi Dejli mejl.

Ne postoji način da se zna ''šta se dešava, da li su bezbedni ili ne'', rekao je on.

Sumorne vesti stigle su kada su se pojavili snimci na kojima se vidi kako ruske snage navodno koriste termobarične rakete koje ''razaraju pluća'' kako bi bombardovale Azovstalj dok su se tenkovi i trupe kretali u prostranu industrijsku zonu.

Na snimcima koje je objavila takozvana Donjecka Narodna Republika vide se linije raketne artiljerije koje prolaze kroz fabrike i skladišta koja se nalaze u centru Mariupolja i poslednja su uporišta opkoljenih branilaca grada.

Rusija pokušava da zauzme Azovstalj uprkos tome što je Vladimir Putin prošlog meseca objavio da je prekinuo operaciju zarad očuvanja života svojih vojnika.

Vest da je komunikacija sa braniocima izgubljena podstiče strahove za bezbednost stotina civila za koje se smatra da su unutra.

Ukrajina je pozivala na produženje primirja kako bi svi civili mogli da budu uklonjeni, ali je Rusija optužila kijevske trupe da su ''iskoristile'' prekid u borbama za postavljanje novih odbrambenih položaja i juče je nastavila bombardovanje.

Šta su termobarične bombe?

Termobarične bombe, koje se još nazivaju vakuumske ili aerosolne, mogu posle eksplozije razviti izuzetno visoku temperaturu. Konvencionalne bombe sadrže četvrtinu eksploziva i tri četvrtine oksidatora, dok se termobarične bombe skoro u potpunosti sastoje od eksploziva, a za eksploziju koriste kiseonik iz okolnog vazduha, piše DW.

Eksploziv se raspršuje po vazduhu i onda dovodi do eksplozije. Posle eksplozije i udarnog talasa nastupa vakuumiranje, odnosno faza sniženog pritiska. Eksplozija izvlači kiseonik iz vazduha, pošto punjenje bombe ne sadrži oksidator.

Kakva razaranja izazivaju?

Ovakve bombe imaju ogromnu razornu moć. Hjuman rajts voč citira papir koji je sačinila američka Centralna obaveštajna agencija (CIA): „Oni koji se nalaze u blizini mesta eksplozije bivaju uništeni. Ako se nalaze nešto dalje, najverovatnije će pretrpeti manje i nevidljive povrede, kao što je pucanje bubnih opni, teški potresi mozga, prskanje pluća i drugih unutrašnjih organa, kao i moguće slepilo.“

Krmelj negira napad

Kremlj je negirao da ruske trupe jurišaju na čeličanu Azovstalj u južnom ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju, gde su ukrajinski borci i civili zarobljeni, i rekao je da tamo funkcionišu humanitarni koridori.

Rojters navodi da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje da li je istinita tvrdnja visokog ukrajinskog zvaničnika da su ruske trupe provalile na teritoriju fabrike, uputio novinare na prethodno naređenje predsednika Vladimira Putina da ne jurišaju na čeličanu, piše Jutarnji list.

Treba napomenuti da je u prošlosti Peskov rekao da su izveštaji o nameri Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu "šuplja i neosnovana" izmišljotina zapadnih medija, a u februaru je rekao da će ruske trupe biti "povučene u svoje stalne baze"” nakon završetak zajedničkih vojnih vežbi sa Belorusijom.

Sedam dana nakon što je to rekao, Rusija je pokrenula, kako kaže, svoju ''specijalnu vojnu operaciju'' unutar Ukrajine.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

02:19

AKO RUSIJA OSVOJI OVO, STAVLJA NOŽ POD STOMAK NATO PAKTA? Ovo je ključna tačka u Ukrajini, a JEDNA ZEMLJA POSEBNO DRHTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track