ČINIMO SVE KAKO BISMO ZAUSTAVILI RAT Lukašenko: Ukrajina provocira Rusiju
Foto: EPA Sergey Guneev Sputnik Kremli

rat u ukrajini

ČINIMO SVE KAKO BISMO ZAUSTAVILI RAT Lukašenko: Ukrajina provocira Rusiju

Planeta -

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas za AP da njegova zemlja "čini sve kako bi zaustavila rat" i da Ukrajina provocira Rusiju.

-Mi kategorički ne prihvatamo nikakav rat. Radimo sve da ne dođe do rata. Iskreno, pregovori između Ukrajine i Rusije su započeli zahvaljujući meni, rekao je Lukašenko.

- Međutim zašto Ukrajina, na čijoj teritoriji se odvija rat i gde ljudi ginu, nije zainteresovana za te pregovore?, dodao je.

"Ne pretimo nikome i ne mislimo nikome da pretimo''

Podsetimo, Rusija je rasporedila svoje vojne snage na teritoriju Belorusije pod izgovorom da su u pitanju vojne vežbe, a zatim ih 24. februara poslala u Ukrajinu.

Lukašenko je javno podržao rusku "specijalnu vojnu operaciju" pa je početkom marta na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da Ukrajina planirala da napadne Belorusiju i da je Moskva to sprečila.

Rekao je da je Putinu doneo kartu na kojoj je pokazao odakle je trebalo da krene navodni napad na Ukrajinu, ali nije predstavio nikakve druge dokaze koji bi potkrepili tu njegovu tvrdnju.

Beloruska vojska je početkom ove nedelje najavila vanredne vežbe, što je izazvalo zabrinutost u Ukrajini.

Međutim, Lukašenko je danas rekao za AP da te vežbe ne predstavljaju nikome pretnju.

-Ne pretimo nikome i ne mislimo nikome da pretimo. Štaviše, ni ne možemo to da uradimo jer znamo ko je na suprotnoj stani. Nije nam u interesu da podstaknemo bilo kakav sukob ovde na Zapadu. Tako da Zapad može mirno da spava, rekao je beloruski predsednik.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track