PLENKOVIĆ U KIJEVU SA ZELENSKIM: Cenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, porodice i teritoriju! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia / STR / AFP

iznenadna poseta

PLENKOVIĆ U KIJEVU SA ZELENSKIM: Cenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, porodice i teritoriju! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Hrvatska se divi otporu ukrajinskog naroda i njegovim evropskim težnjama i spremna je pomoći svojim iskustvom posleratne obnove, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković tokom posete Kijevu.

Plenković je stigao u nenajavljenu posetu Kijevu na Dan pobede u Drugom svetskom ratu (8. maja u Evropi) i uoči Dana Evrope te je u govoru istakao svesrdnu podršku Hrvatske otporu ukrajinskog naroda agresiji susedne Rusije, ali i evropskom putu Ukrajine, prenosi agencija Hina.

"Divimo se otporu koji ste pokazali prema ruskoj agresiji. Borite se za slobodu ne samo Ukrajine nego i za vrednosti koje svi delimo", poručio je.

"Visoko cenim heroizam ukrajinskih vojnika koji brane svoje domove, svoje porodice, svoju teritoriju i svoju domovinu", rekao je premijer.

U izjavi na konferenciji za novinare koju je održao sa ukrajinskim predsednikom Volodimorom Zelenskim hrvatski premijer je insistirao ;na podršci ;evropskim težnjama ukrajinskog naroda s kojima je dobro bio upoznat i na čemu je radio i pre nego što je postao premijer.

Današnju posetu nazvao je "simboličnom" i podsetio da ;je prošli put boravio u Kijevu pre pet meseci kada je sa Zelenskim potpisao izjavu o evropskoj perspektivi Ukrajine.

Hrvatska je podržala prvih pet paketa sankcija koje je Evropska unija donela protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu i podržaće i šesti paket na kom se radi.

Plenković je izrazio zadovoljstvo zbog povratka ambasadorke Hrvatske Anice Djamić u Kijev i rekao da će ambasada normalno raditi ukazujući da je i to "snažan signal podrške Ukrajini i Ukrajincima".

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / STR / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track