NAKON BAJDENA I TRUDO REKAO DA JE PUTIN ODGOVORAN ZA RATNE ZLOČINE: Kanadski premijer na zajedničkoj konferenciji sa Zelenskim!
Foto: EPA / Sergey Dolzhenko

nakon samita g7

NAKON BAJDENA I TRUDO REKAO DA JE PUTIN ODGOVORAN ZA RATNE ZLOČINE: Kanadski premijer na zajedničkoj konferenciji sa Zelenskim!

Planeta -

Ruski predsednik "Vladimir Putin odgovoran je za gnusne ratne zločine", rekao je danas kanadski premijer Džastin Trido u Kijevu, posle posete susednom gradu Irpinu gde Ukrajinci optužuju Ruse za masakre civila.

"Jasno je da je Vladimir Putin odgovoran za te gnusne ratne zločine", rekao je Trudo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i dodao da Putin treba da "položi račune".

Trudo je neposredno pre konferencije za novinare učestvovao zajedno sa Zelenskim na virtuelnom sastanku vođa G7.

Pre dolaska u Kijev Trudo je obišao Irpin, u predgrađu Kijeva, koji je razoren intenzivnim borbama ukrajinske i ruske vojske.

Trudoova poseta Ukrajini nije bila prethodno najavljena.

Ukrajinci su početkom aprila povratili kontrolu nad regionom Kijeva posle povlačenja ruskih snaga iz ključnih gradova u blizini glavnog grada, kao što su Irpin, Buča, Gostomel i cela kijevska oblast.

Džastin Trudo, Ukrajina
foto: Profimedia / AFP

Kijev optužuje ruske snage da su u tom gradu počinili masakre, kao u susednom gradu Buči, posle otkrića desetine leševa u civilnoj odeći u mestima koje je ruska vojska držala okupiranim više od mesec dana i posle napustila.

Više zapadnih zvaničnika među kojima šef UN Antonio Gutereš nedavno su posetili Irpin i druga naselja oko Kijeva.

Danas je u Ukrajini bila u kratkoj iznenadnoj poseti i prva dama SAD Džil Bajden koja se sastala sa ukrajinskom prvom damom Olenom Zelenskom na zapadu Ukrajine u školi blizu slovačke granice.

Džastin Trudo, vicepremijerka Kristia Frilend, ministarka spoljnih poslova Melani Džoli zajedno su podigli zastavu u ambasadi Kanade u Kijevu koja će, prema Trudou, od danas nastaviti rad.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Sergey Dolzhenko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja