SUNOVRAT BITKOINA Cena najpopularnije kriptovalute pala za 50 posto u odnosu na novembarski vrhunac
Foto: Dmytro Olegovich Zakharchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

kriptovalute

SUNOVRAT BITKOINA Cena najpopularnije kriptovalute pala za 50 posto u odnosu na novembarski vrhunac

Planeta -

Vrednost bitkoina je nastavila da pada tokom vikenda i sada je ispod 34.000 dolara.

Najveća svetska kriptovaluta po tržišnoj vrednosti sada je pala za 50% od svog vrhunca u novembru prošle godine, pokazuju podaci kripto berze Koinbejs.

Pad vrednosti digitalnog novčića usledio je nakon pada berzi širom sveta proteklih dana.

U ponedeljak su neka azijska tržišta ponovo krenula slabo, dok je japanski referentni Nikkei indeks pao za oko 2,5%.

Bitkoin čini oko trećinu tržišta kriptovaluta sa ukupnom vrednošću od oko 640 milijardi dolara.

Etereum, druga najveća kriptovaluta na svetu, takođe je izgubila na vrednosti - više od 10 posto protekle sedmice.

Iako je veći deo 2022. bio relativno miran za tržište kriptovaluta, promenljivo trgovanje digitalnom imovinom nije bilo tako neobično prethodnih godina.

Trgovanjem su godinama dominirali individualni investitori, ali u poslednje vreme tržište je videlo priliv profesionalnih investitora, kao što su hedž fondovi i menadžeri novca.

Sa tradicionalnijim investitorima koji trguju digitalnom imovinom, kriptovalute sve više prate kretanja na globalnim berzama.

Mnogi institucionalni investitori koji kupuju kriptovalute tretiraju ih kao rizičnu imovinu, slično tehnološkim akcijama.

U vremenima tržišne neizvesnosti, tradicionalni investitori će često prodavati ono što vide kao rizičniju imovinu i premestiti svoj novac u sigurnije investicije, navodi BBC.

Prošle nedelje, centralne banke širom sveta, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Australiju, podigle su kamatne stope dok pokušavaju da se izbore sa rastom cena.

Federalne rezerve SAD podigle su svoju ključnu kamatnu stopu za pola procentnog poena, što predstavlja najveće povećanje stope u poslednjih više od 20 godina. To je izazvalo veću zabrinutost kod nekih investitora da bi inflacija i veći trošak zaduživanja mogli imati veliki uticaj na globalni ekonomski rast.

Investitori su takođe zabrinuti zbog uticaja rata u Ukrajini na svetsku ekonomiju.

U međuvremenu, u poslednjih godinu dana bitkoin je postao zakonsko sredstvo plaćanja u dve zemlje - Salvadoru i Centralnoafričkoj Republici. Pošto je El Salvador rekao da će omogućiti potrošačima da koriste kriptovalutu u svim transakcijama, pored američkog dolara, Međunarodni monetarni fond ga je pozvao da poništi svoju odluku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja