GUGL DOGOVORIO PLAĆANJE SADRŽAJA MEDIJIMA: U 6 zemalja EU postignut sporazum sa oko 300 medijskih kuća, ali ne otkrivaju sume!
Foto: AP/Ilustracija

nakon australije i kanade

GUGL DOGOVORIO PLAĆANJE SADRŽAJA MEDIJIMA: U 6 zemalja EU postignut sporazum sa oko 300 medijskih kuća, ali ne otkrivaju sume!

Planeta -

Gugl je objavio da je postigao dogovor s više od 300 medijskih kuća u šest zemalja Europske unije o plaćanju njihovog sadržaja, najavivši ponude i za medije u drugim članicama Unije.

Izdavači spadaju među Guglove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama.

Australija je prošle godine propisala plaćanje, a u aprilu je sličan zakon na snagu stupio i u Kanadi.

Sporazumi s medijima u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji, Irskoj, Mađarskoj

Direktorka Guglovog odeljenja za medije Sulina Konal objavila je na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja i sa pko 300 medijskih kompanija u grupi zemalja Evropske unije.

"Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Nemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji i Irskoj, a vodi se i puno rasprava", napisala je u utorak.

Ona nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebalo da budu objavljeni tokom dana. Nemački mediji čine dve trećine grupe i uključuju nedeljnike Der Spiegel i Die Zeit i dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: AP/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track