PANCERHAUBICE USKORO U UKRAJINI: 60 ukrajinskih vojnika počelo obuku u artiljerijskoj školi Bundesvera u Idar-Oberštajnu!
Foto: Printskrin Tviter

Naoružavanje

PANCERHAUBICE USKORO U UKRAJINI: 60 ukrajinskih vojnika počelo obuku u artiljerijskoj školi Bundesvera u Idar-Oberštajnu!

Planeta -

Od priče kako će Ukrajina borbenom avijacijom da zaustavi ruske snage u Ukrajini, očito nema ništa i da je fokus ukrajinskog generalštaba preusmeren na savremena artiljerijska oruđa zapadne proizvodnje, preciznu municiju više nije nikakva tajna.

SAD, Kanada i Australija su isporučili vučne haubice M777, Fracnuska planira donaciju samohodnih topova CEASAR isto kalibra 155 mm, a Nemačka i Holandija odlučili su se na donaciju 13 samohodnih haubica "Panzerhaubice 2000". Naime, radi se o zajedničkoj donaciji dve zemlje od kojih bi svaka dala po šest ovih artiljerijskih oruđa, ali je to kasnije promenjeno pa je Nemačka pridodala još jednu ukupno 7, a Holandija je ostala pri 6 oruđa.

Da se posle perioda oklevanja krenulo u realizaciju govori i podatak da je ovih dana iz Ukrajine u Nemačku stiglo 60 artiljeraca, koji će biti osoboljeni za rukovanje ovim supermodernim haubicama, koje se smatraju oruđem za sam vrh u familiji artiljerijskog naoružanja.

Obuka će se izvoditi u artiljerijskoj školi Bundesvera u Idar-Oberštajnu gradića blizu tromeđe Nemačke, Luksemburga i Francuske, gde će se obučiti posade za donirane haubice.

Kako je predviđeno obuka će trajati narednih mesec dana, posle čegla sledi povratak ukrajinskog vojnog osoblja u Ukrajinu i isporuka samohotki i njihovo uključivanje u borbu.

Pancerhaubic PZH 2000

Ova samohodna haubica je ostvarenje svih taktičko-tehničkih zahteva nemačke vojske. Ti zahtevi proizvođačima predati su bili 1986. godine i obuhvatile su osim novog oruđa i nove granate, sistem za upravljanje vatrom. Ispunjen je bio i zahtev za jačom oklopnom zaštitom. Cilj je bio zamena ostraelih američkih samohodnih haubica M-109A3. Ova haubica se odlikuje velikom vatrenom moći i dometom,visokim režimom vatre, kratkim zadržavanjem na vatrenom položaju do 2 minuta i respektivnom pokretljivošću.

Cev je dužine 52 kalibra, a haubica može da koristi kako klasičnu, tako i specijalnu municiju dometa 40 km. Masa oruđa je 56 tona, maskimalni domet 30 km. Oruđe se puni automatskim punjačem. Borbeni komplet iznosi 60 projektila, a najveća brzina gađanja kreće se od 3 granate za 10 sekundi, 10-12 projektila u minuti, do 20 projektila za dve i po minute. Posada ove haubice je zaštićena od dejstva municije kalibra 14,5 mm i parčadi artiljerijskih granata. Posada broji pet članova ( komandir, nišandžija, vozač i dva punioca).

Taktičko tehnički podaci Pancerhaubic PzH 2000

Kalibar 155mm

Dužina cevi 52 kalibra

Domet 30-40 km sa specijalizovanom municijom

Punjenje projektila: automatsko

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track