MRAČNA ISTORIJA INTERNATA ZA DECU AMERIČKIH INDIJANACA: Istraga otkrila neobeležene grobove u 53 škole! VIDEO
Foto: Screenshot YT/PBS News hour

tuga

MRAČNA ISTORIJA INTERNATA ZA DECU AMERIČKIH INDIJANACA: Istraga otkrila neobeležene grobove u 53 škole! VIDEO

Planeta -

Istraga američkog Ministarstva unutrašnjih poslova o mračnoj istoriji internata za asimilaciju dece starosedelaca otkrila je "obeležene ili neobeležene grobove" u 53 škole, izjavila je u sredu američka državna sekretarka Deb Haland.

Haland, prva Indijka u vladi i bivša kongresmenka iz Novog Meksika, najavila je prošle godine da će biti sprovedena istraga.

Haland je 2020. godine predložio zakon kojim se poziva na osnivanje Komisije za istinu i pomirenje koja bi istražila uslove u bivšim indijskim internatima. Taj zakon se još čeka. „Posledice politike federalnih indijskih internata... su tragične, srceparajuće i neosporne“, rekao je Haland.

„Moj prioritet nije samo da dam glas onima koji su preživeli i potomcima politike federalnih indijskih internata, već i da se pozabavim trajnom zaostavštinom tih politika kako bi autohtoni narodi mogli da nastave da rastu i leče.

Uslovi u bivšim indijanskim internatima privukli su globalnu pažnju prošle godine kada su plemenske vođe u Kanadi objavile da su otkrili neobeležene grobove 215 starosedelačke dece na mestu stambene škole Kamlups. Za razliku od Sjedinjenih Država, Kanada je sprovela punu istragu svojih škola preko Komisije za istinu i pomirenje.

Vlada SAD tek treba da objavi podatke o takvim školama. Nikada nije priznala koliko je dece pohađalo takve škole, koliko je dece umrlo ili nestalo i koliko je takvih škola uopšte bilo.

Više od 150 godina, deca Indijanaca u Sjedinjenim Državama su bila nasilno odvojena od plemena i poslata u takve škole od 1819. u nastojanju da sprovedu njihovu nasilnu asimilaciju.

Škole je vodila američka vlada ili crkve koje su bile blisko povezane sa vladom. Mnoga deca su zlostavljana u školama, a za desetine hiljada dece se više nikada nije čulo, kažu aktivisti i istraživači.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track