POTERA ZA AUTOMOBILOM STRANIH TABLICA PO TIRASPOLJU Napadač bacio Molotovku na skladište goriva, a onda i na regrutni centar!
Foto: Youtube/юрий ф

novi incidenti

POTERA ZA AUTOMOBILOM STRANIH TABLICA PO TIRASPOLJU Napadač bacio Molotovku na skladište goriva, a onda i na regrutni centar!

Planeta -

Posle dvonedeljnog zatišija koje je usledilo posle napada na radio antenu iPridnjestrovske republike u petak u ranim jutarnjim časovima dogodili su se novi incidenti.

Nime, nepoznate osobe su najpre pokušale da zapale skladište nafte i vojnu kancelariju u Tiraspolju, saopštio je pres centar Ministarstva unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovne Moldavske Republike.

Prema navodima ovog ministarstva oko 4.15 ujutru automobil se zaustavio kod skladišta nafte jednog od preduzeća, iz kojeg je izašao napadač, bacio molotovljev koktel prema objektu i nestao. Zapalila se trava, koja je brzo ugašena.

Otprilike pola sata kasnije u zgradu republičkog vojnog registra bačena su i dva molotovljeva koktela. Jedan je odleteo na trotoar, drugi se zaglavio u prozorskim rešetkama. Obezbeđenje je brzo ugasilo požar.

"Na oba objekta nema materijalne štete i povređenih. Na mestu incidenta rade istražne i operativne grupe, utvrđuju se okolnosti incidenta", navodi se u izveštaju.

Fragmenti flaša i ostaci zapaljive smeše biće poslati na ispitivanje. Na automobilu, kojim se kreću nepoznati ljudi, postavljene su strane tablice.

Šef Pridnjestrovlja je rekao da se mobilizacija u republici ne sprovodi

U Pridnjestrovlju je do 25. maja na snazi „crveni“ stepen opasnosti od terorizma. Uveden je krajem aprila nakon niza terorističkih napada na teritoriji republike. Tako su nepoznate osobe napale zgradu Ministarstva državne bezbednosti u Tiraspolju, radio-televizijski centar u selu Majak, drugi incident dogodio se u blizini vojne jedinice u selu Parkani. Utvrđeno je da su neki od napadača došli u PMR sa teritorije Ukrajine. Pored toga, u republici se dogodilo nekoliko incidenata sa upotrebom dronova.

Stanovništvo Pridnjestrovlja je 60 odsto Rusa i Ukrajinaca. Republika je tražila otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR . Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja Kišinjeva da reši problem silom, Pridnjestrovlje je praktično postalo nekontrolisana teritorija.

Sada je tamo smeštena operativna grupa ruskih trupa, koja je postala naslednik 14. kombinovane armije, koja je nakon raspada SSSR-a završila pod jurisdikcijom Rusije. Glavni zadaci operativne grupe su mirovna misija i zaštita vojnih skladišta.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja