POSLANIK DUME O ZAHTEVU HERSONSKE OBLASTI ZA PRIKLJUČENJE RUSIJI: Ustav dozvoljava da entitet postane deo Ruske Federacije
Foto: EPA / ALEXANDER ASTAFYEV / Sputnik

Poziva na međunarodni ugovor

POSLANIK DUME O ZAHTEVU HERSONSKE OBLASTI ZA PRIKLJUČENJE RUSIJI: Ustav dozvoljava da entitet postane deo Ruske Federacije

Planeta -

Ustav Rusije dozvoljava da teritorijalni entitet neke države postane deo Ruske Federacije, rekao je danas poslanik donjeg doma, Državne dume, Daniil Besarabov, komentarišući inicijativu Hersonske oblasti ;da će zatražiti od Vladimira Putina da Moskva pripoji tu oblast.

To bi trebalo da bude uradjeno na osnovu medjunarodnog ugovora koji treba da ratifikuje parlament, rekao je Besarabov, koji je i zamenik predsednika Odbora Dume za zakonodavstvo, prenosi TASS.

Pripajanje oblasti bi zahtevalo obostranu saglasnost Rusije i dotične zemlje ili njenog teritorijalnog entiteta i radi se na osnovu dobre volje i medjunarodnog ugovora, rekao je poslanik Besarabov.

Ovo pitanje je u nadležnosti predsednika države, rekao je on.

"Ako teritorijalni entitet izadje sa inicijativom za pridruživanje Rusiji, predsednik treba da obavesti parlament, održi konsultacije ako je potrebno i obavesti vladu. Nakon toga se izradjuje nacrt ugovora koji se dostavlja Ustavnom sudu", kazao je on.

Ako Ustavni sud kaže da nacrt ugovora nije u suprotnosti sa Ustavom, sporazum se podnosi na ratifikaciju Državnoj dumi i Savetu Federacije, nakon čega postaje zakon, rekao je Besarabov.

Zvaničnik kojeg je Moskva postavila u ukrajinskom Hersonu izjavio je pre dva dana da će administracija tog regiona tražiti od predsednika Rusije Vladimira Putina da Moskvi pripoji tu oblast.

Zamenik šefa ruske administracije u Hersonu Kiril Stremusov rekao je novinarima da ne postoje planovi za stvaranje samoproglašene "Hersonske Narodne Republike", nalik proruskim republikama proglašenim u ukrajinskim oblastima Donjeck i Lugansk, ali je dodao da "ima planova da se od Putina zatraži aneksija".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track