Seljaci iz RS blokirali prelaz Rača

Nezadovoljni

Seljaci iz RS blokirali prelaz Rača

Planeta -
Granični prelaz Rača blokiran je sa četrdesetak traktora, čiji su vlasnici poljoprivrednici iz Semberije

BANJALUKA - Poljoprivrednici iz Republike Srpske (RS) danas su blokorali granične prelaze u Gradiški i Rači, jer su nezadovoljni položajem u kojem se nalaze i odnosom države prema njima.

Granični prelaz Rača blokiran je sa četrdesetak traktora, čiji su vlasnici poljoprivrednici iz Semberije. Poljoprivrednici iz prijedorske regije traktorima su na sat vremena blokirali granični prelaz u Novom Gradu prema Hrvatskoj.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz RS Vladimir Usorac rekao je da su poljoprivrednici nezadovoljni zbog nepotpunog sprovođenja ugovora o slobodnoj trgovini sa susednim zemljama, načina dobijanja izvoznih brojeva, kao i zbog "plavog dizela".

Usorac je optužio vlasti u BiH da ništa nisu učinile da zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju i pored toga što poljoprivrednici poslednje četiri godine upozoravaju na težak položaj u kojem se nalaze."Jedino mi u Evropi sejemo kukuruz i pšenicu i proizvodimo krmno bilje plaćajući naftu 2,5 marke (oko 1,3 evra), plaćamo drumarinu, plaćamo za autoputeve, plaćamo akcize, što samo po sebi govori da ne možemo biti konkurentni i da neko želi da uništi poljoprivredu RS", naglasio je Usorac.

On je poručio da se ne može dozvoliti da u BiH propadne poljoprivreda, s obzirom na to da ova zemlja ima pola miliona seoskih domaćinstava."U BiH se dohodak sada stvara jedino u selu. Ako i mi prestanemo da proizvodimo, BiH će za godinu, dve bankrotirati", ocenio je Usorac.

Premijer RS Aleksandar Džombić najavio je da će za nekoliko dana Savetu ministara BiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH biti upućena inicijativa za uvođenje diferencirane stope PDV-a, pri čemu bi se niža stopa primenjivala za reporomaterijal u poljoprivredi.

On smatra da bi uvođenjem manje stope PDV bili otklonjeni problemi poljoprivrednih proizvođača, dok bi istovremeno bila unapređena njihova proizvodnja.

Proteste je za danas najavila i Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH, čiji članovi su rekli da će od 12.00 do 14.00 blokirati granične prelaze i putnu komunikaciju na prodručju BiH jer resorne institucije nisu ispunile njihove zahteve. Sa najavljenog protesta biće zatražena ostavka federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića.

Poljoprivrednici zahtevaju hitnu isplatu podsticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za prvih šest meseci ove godine, kao i odgovornost Vlade Federacije BiH za nesprovođenje zaključaka iz parlamenta.I udruženje poljoprivrednika Kantona Sarajevo (KS) podržalo je današnji protest i blokade granica, kao i zahtev za smenu federalnog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića, "koji svojim protivzakonitim radom i zloupotrebama deluje kao stalna elementarna nepogoda".Udruženje takođe traži da se potencira i pitanje "koruptivne raspodele federalnih podsticaja sa aspekta favorizovanja regiona zapadne Hercegovine."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja