SNIMAK UDOVICE OZLOGLAŠENOG DIKTATORA ŠOKIRAO SVET! Kada su shvatili šta se vidi iza nje, odmah su pokrenuli istragu VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

filipini

SNIMAK UDOVICE OZLOGLAŠENOG DIKTATORA ŠOKIRAO SVET! Kada su shvatili šta se vidi iza nje, odmah su pokrenuli istragu VIDEO

Planeta -

Na snimku Imelde Markos, udovice bivšeg diktatora i majke predsednika Filipina, primećena je nestala Pikasova slika.

Nestala slika velikog umetnika Pabla Pikasa navodno je primećena na snimku koji se pojavio u javnosti nakon što je Ferdinand Markos mlađi pobedio na izborima na Filipinima.

Porodica Ferdnanda Markosa - koji je navodno provenerio milijarde dolara sa Filipina pre nego što je zbačen – objavila je snimak na kom se vidi kako Makros junior sa majkom u njenoj kući a na zidu dnevne sobe, iznad sofe visi "Žena koja leži VI", jedna od osam slika koje je filipinska vlada izdvojila 2014. tokom zaplene imovine Markosa.

Kasnije se ispostavilo da je taj zaplenjeni Pikaso bio reprodukcija.

Trenutno se ne zna da li je slika koja je primećena na zidu kuće Imelde Makros takođe reprodukcija ili original. Bivša prva dama je poznata po tome da je kupovala i ponosno pokazivala lažna umetnička dela ali je vlada ipak odlučila da hitno istraži slučaj.

U dokumentarcu o porodici Markos "The Kingmaker" iz 2019. takođe je primećena slika koja bi mogla da bude Pikasovo delo.

Pre nego što je Ferdinand Markos stariji zbačen posle narodne pobune 1986. godine, veruje se da je proneverio čak 10 milijardi dolara iz državne kase kako bi finansirao svoj raskošan način života koji je uključicvao kolekcije cipela i nakita a Imeldu i umetničku kolekciju vrednu milione dolara.

Većina bogatstva koje je nagomilao nije vraćena.

Tokom Markosovog 21-godišnjeg režima, njegova administracija je pritvorila 70.000 ljudi pod optužbom za subverziju, a ubila i mučila još hiljade, tvrdi Amnesti internešenel.

Imelda je osuđena za korupciju 2018. godine, ali je uložila žalbu. Uprkos ozloglašenoj reputaciji njegove porodice, Ferdinand Markos mlađi ubedljivo je pobedio na ovonedeljnim izborima posle višegodišnje kampanje za rehabilitaciju imidža porodice za koju kritičari kažu da se oslanja na masovne dezinformacije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track