01:47

SNIMCI PREDAJE AZOVACA IZ ČELIČANE U MARIJUPOLJU: Ukrajinske vlasti ovu akciju nazivaju drugačijim imenom!

azovstalj

SNIMCI PREDAJE AZOVACA IZ ČELIČANE U MARIJUPOLJU: Ukrajinske vlasti ovu akciju nazivaju drugačijim imenom! (VIDEO)

Planeta -

Dok traju napori da se iz čeličane Azovstalj u Marijupolju izvuku i poslednji ukrajinski borci, zvaničnici Ukrajine izbegavaju da koriste termin "predaja" prenosi Sky News.

U međuvremenu, pojavii su se i prvi snimci na društvenim mrežama, gde se vidi, kako tvrde ruski mediji, predaja boraca iz čeličane.

Ključni događaji odigrali su se kasno sinoć kada je više od 260 ranjenika izvučeno iz čeličane, a jutros u nastavljeni "napori da se spasu poslednji branioci" iz čeličane u Marijupolju, navodi se.

Azovstalj, Marijupolj
foto: Twitter video prtscr / RT

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su borci "ispunili svoju misiju“ u devastiranom Marijupolju i da ne postoji način da se "postrojenje oslobodi vojnim putem".

Azov, Azovstalj, predaja
foto: Twitter video prtscr / RT

Posebno, ukrajinska vojska je izbegavala da koristi izraz "predaja" za akcije koje opisuju pokušaj napuštanja čeličane kako bi se spasilo što više života, navodi Sky.

Tako zvaničnici navode da su u toku "napori sa pokušajima spasavanja nepoznatog broja boraca koji su ostali, ali nejasno je da li će se vojnici evakuisani u područja pod ruskom kontrolom smatrati ratnim zarobljenicima".

Azov, Azovstalj, predaja
foto: Twitter video prtscr / RT

Kako je ranije objavljeno, zamenica ukrajinskog ministra odbrane rekla je da je više od 260 boraca, uključujući i one koji su teško ranjeni, evakuisano iz fabrike i odvedeno u oblasti pod kontrolom Rusije.

"Posao na vraćanju momaka kućama se nastavlja i zahteva delikatnost i vreme“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je rekao da je evakuacija na teritoriju pod kontrolom separatista izvršena da bi se spasili borci, koji su nedeljama odolevali ruskim napadima u lavirintu podzemnih prolaza ispod fabrike Azovstalj.

Istovremeno, rusko Ministrastvo odbrane za borce iz čeličane koji su izvučeni na područke pod ruskom kontrolom ističu da su se "predali".

Kurir.rs / Sky News, RT, AFP Foto: Twitter video prtscr / RT

Bonus video:

18:34

ŠAHRIMANJAN TVRDI DA ZNA KAKO JE RUSIJA DOBILA LAŽNE OBAVEŠTAJNE PODATKE Analitičari sigurni da će RAT u Ukrajini da potraje

Bonus video:

12:58

RUSIJA GUBI MOĆ AKO PRIZNA TZV. KOSOVO! Stručnjaci o Putinovim rečima o nezavisnosti: JEDNU STVAR SVI PREVIDELI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track