FRANCUSKA NASTAVLJA JOŠ JAČE DA NAORUŽAVA UKRAJINU: Makron obećao Zelenskom da će odgovoriti na SVE ZAHTEVE Ukrajine
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko, EPA/Mohammed Badra

pomoć

FRANCUSKA NASTAVLJA JOŠ JAČE DA NAORUŽAVA UKRAJINU: Makron obećao Zelenskom da će odgovoriti na SVE ZAHTEVE Ukrajine

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron je u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim rekao da će Francuska nastaviti i povećati isporuke naoružanja Ukrajini, saopštila je danas Jelisejska palata.

- On (Makron) je ponovo potvrdio svoju punu rešenost da odgovori na sve zahteve Ukrajine za podršku, posebno u pogledu odbrane, goriva, humanitarne pomoći, ekonomske i finansijske podrške i borbe protiv nekažnjivosti. Ponovo je potvrdio da će snabdevanje oružjem Francuska nastaviti i razvijati u narednim danima i nedeljama, kao i snabdevanje humanitarnom opremom, navodi se u saopštenju na sajtu Jelisejske palate.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA / LUDOVIC MARIN, Shutterstock

Kako se navodi, strane su razgovarale i o pitanju bezbednosti hrane i mogućim načinima izvoza žitarica iz Ukrajine, kao i bezbednosnim garancijama koje bi Francuska mogla da pruži Ukrajini.

Makron je takođe rekao Zelenskom u razgovoru da će se molba Ukrajine za članstvo u EU razmatrati na sastanku Evropskog saveta u junu na osnovu procene EK.

S tim u vezi, kako se navodi u saopštenju, Makron je podsetio na svoj predlog za stvaranje "evropske političke zajednice".

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: AP, Profimedia

Volodimir Zelenski je 28. februara potpisao aplikaciju za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji. Sledećeg dana, Evropski parlament je podržao rezoluciju kojom se Ukrajini daje status zemlje kandidata.

Prethodno su stalni predstavnici EU dogovorili da zaduže Evropsku komisiju da pripremi procenu aplikacija Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU.

(Kurir.rs/ Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track