Najnovije vesti

OPTUŽEN ZA IZDAJU Ukrajinske vlasti uhapsile zamenika direktora Černobilja TERETE GA DA JE POMOGAO RUSIMA DA OSVOJE ELEKTRANU
Foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

zvanično saopštennje

OPTUŽEN ZA IZDAJU Ukrajinske vlasti uhapsile zamenika direktora Černobilja TERETE GA DA JE POMOGAO RUSIMA DA OSVOJE ELEKTRANU

Planeta

Ukrajinske vlasti uhapsile su zamenika direktora nekadašnje nuklearne elektrane u Černobilju zbog sumnje da je napustio svoje radno mesto i sarađivao sa ruskim snagama kako bi im omogućio zauzimanje postrojenje krajem februara.

To je danas objavio ukrajinski Državni istražni ured.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o vojniku koji je bez dopuštenja napustio mesto službe i sakrio se u Zakarpatskoj oblasti.

- Vojnik je pobegao iz elektrane i nije pružio fizičku zaštitu objekta iako je to direktno spadalo u njegove operativne odgovornosti. Osim toga službenici DBR-a istražuju moguću umešanost funkcionera u subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. Konkretno se utvrđuje je li pomogao ruskoj vojsci da okupira Černobilj krajem februara - navodi se u saopštenju.

Policija je pretražila upravne prostorije nuklearne elektrane Černobilj i prebivalište muškarca osumnjičenog za izdaju. Zaplenila je i određene dokumente. Istražitelji su takođe ispitali svedoke i černobiljske službenike te izvršili forenzičko-psihološko ispitivanje.

Nuklearna elektrana u Černobilju bila je pod okupacijom od početka invazije, a Rusi su se u međuvremenu povukli.

Funkcioner iz Černobilja navodno je uhapšen još u martu, ali je informacija tek danas objavljena.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track