86. DAN RATA U UKRAJINI! ŠOJGU IZVESTIO PUTINA: Azovstalj je potpuno očišćen! VIDEO
Foto: AP, EPA, Shutterstock

blog

86. DAN RATA U UKRAJINI! ŠOJGU IZVESTIO PUTINA: Azovstalj je potpuno očišćen! VIDEO

Planeta -

Danas je 86. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, petak, 20.maj

* Zelenski se obratio sa ukrajinskim studentima

* Bela kuća želi da isporuči Ukrajini protivbrodske rakete

* Opsada Azovstalja možda još nije gotovaŠojgu procenio: U zapadnom vojnom okrugu raste napetost! Operacija u Donbasu pri kraju!

Ministar odbrane Sergej Šojgu je izvestio predsednika Vladimira Putina da je Mariupolj "u potpunosti oslobođen".

Informaciju o predaji pripadnika "Azova" iz čeličane je prva objavila urednica Raša Tudej Margarita Simonjan, da bi je potom potvrdilo rusko ministarstvo.

Ranije danas se na telegram kanalima pojavila i informacija da su se predali komandant puka "Azov" Denis Prokopenko "Redis" i njegov zamenik Svjatoslav Palamar "Kalina".

Bitka za Mariupolj je počela 24. februara, kada su ruska vojska i snage DNR ušle u borbu sa ukrajinskim snagama u tom gradu.

Najteže borbe su završene 17. maja, kada su ukrajinske vlasti potvrdile da je otpor u Mariupolju prestao, i da je grad u ruskim rukama. Tada je počela predaja ukrajinskih boraca koji su se zabarikadirali u čeličani "Azovstalj".

SAD: U Evropi ostaje 100.000 vojnika, osim ako Rusija ne zapreti Švedskoj i Finskoj

BROJ američkih zvaničnika kaže da će SAD verovatno zadržati 100.000 vojnika stacioniranih u Evropi još neko vreme osim ako Rusija ne bude ozbiljno ugrozila Švedsku i Finsku ili članice NATO-a.

Takođe bi moglo doći do privremenog povećanja broja vojnika ako NATO sprovede više vojnih vežbi u regionu, a SAD bi mogle da podignu dodatne baze u Evropi ako se bezbednosno okruženje promeni, dodaju zvaničnici, prenosi Si-En-En.

SAD su povećale broj svojih trupa u Evropi nakon ruske invazije sa oko 60.000 na 100.000; da podrži NATO.

Patrušev: Evo kako Alijansa planira da udari na ključnu infrastrukturu Rusije!

Šojgu procenio: U zapadnom vojnom okrugu raste napetost! Operacija u Donbasu pri kraju!

Skaj Njuz: 7 povređeno u raketiranju Lozova

Sedam osoba je povređeno posle raketiranja grada Lozova u ukrajinskoj oblasti Harkov, prenosi Skaj njuz.

Putin sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Rusije Vladimir Putin u ovim trenucima ima sastanak sa članovima Saveta za nacionalnu bezbednost.

Komandant puka Azov: Dobili smo naređenje da prestanemo da branimo Marijupolj

Komandant ukrajinskog bataljona Azov Denis Prokopenko, saopštio je danas u video obraćanju da su civili i teško ranjeni ukrajinski borci evakuisani iz čeličane Azovstalj u Marijupolju.

Opširnije pročitajte OVDE.

Šojgu: Rusija će formirati 12 novih vojnih baza na zapadu zemlje kao odgovor na širenje NATO

Rusija će formirati 12 novih vojnih baza na zapadu zemlje kao odgovor na jačanje NATO i očekivano širenje Alijanse na Finsku i Švedsku, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Do kraja godine, 12 vojnih baza i jedinica biće rasporedjeno u Zapadnom vojnom okrugu, rekao je Šojgu zvaničnicima ministarstva odbrane i vojske.

Finci najavljuju prekid dotoka ruskog gasa

Rusija će zaustaviti dotok gasa u susednu Finsku u subotu ujutro, navodi se u saopštenju finskog državnog giganta Gasuma.

- U petak, 20. maja popodne, Gazprom Ekport je obavestio Gasum da će isporuke prirodnog gasa Finskoj prema Gasumovom ugovoru o snabdevanju biti prekinute u subotu, 21. maja u 04.00 (GMT). Kompanija će nastaviti da isporučuje gas kupcima u Finskoj iz drugih izvora kroz gasovod Balticconnector - navodi se u saopštenju.

Erdogan nastavlja sa Fincima pregovore o NATO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da za sutra ima zakazane telefonske razgovore o slučaju Finske i njenog pristupanja NATO.

- Danas sam pričao sa premijerom Holandije, sutra ću razgovarati sa Britancima i Fincima - rekao je Erdogan.

Šreder podneo ostavku u Rosnjeftu

Bivši nemački kancelar obavestio je Rosnjeft da više ne može da bude deo Upravnog odbora.

Više pročitajte OVDE.

U Kijevu nastavljeno suđenje za ratne zločine

U Kijevu je danas nastavljeno suđenje ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu (21), koji se tereti za ratne zločine. Podsetimo, Šišimarin je priznao u sredu krivicu, odnosno da je pucao na nenaoružanog 62-godišnjeg civila u ukrajinskoj oblasti Sumi, četvrtog dana rata.

Završne reči odbrane i poslednja izjava vojnika sudu očekuju se tokom ročišta u petak.

Zelenski: Rusija pretvorila Donbas u pakao

0692928169, Donbas
foto: Alex Chan Tsz Yuk / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je region Donbasa pretvorila u "pakao", dok se tamo vode intenzivne borbe, prenosi BBC.

U noćnom obraćanja iz Kijeva, Zelenski je rekao da su ruske snage sravnile region.

-Stalni su udari na oblast Odese, na gradove centralne Ukrajine. Donbas je potpuno uništen, rekao je predsednik Ukrajine.

Zašto Rusija targetira Donbas?

Rusija je pomerila najveći deo fokusa svog rata na istočnu Ukrajinu, nakon što je povukla svoje snage u blizini glavnog grada Kijeva.

Bitka za staro industrijsko srce Ukrajine poznato kao Donbas će verovatno odlučiti o sudbini ruske invazije, piše BBC.

Donbas je pretežno rusko govorno područje i Rusija je više puta govorila o ''oslobađanju'' regiona, on je i ''dom'' dve samoproglašene republike, Luganske i Donjecke Narodne Republike.

Opširnije pročitajte OVDE.

Rusi Slovencima: S obzirom na neprijateljske korake Ljubljane...

Slovenačkom diplomati u Moskvi juče je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uručilo notu u kojoj traži da smanje broj diplomatskog osoblja u Moskvi.

Zelenski očekuje da će završna faza rata biti najkrvavija

Tokom jučerašnjeg govora ukrajinskim studentima, predsednik Ukrajine Zelenski je rekao da još ne može da pozove Ukrajince da se vrate kući iz inostranstva zbog straha da će poslednja faza rata biti najteža i najkrvavija, prenose lokalni mediji.

EU razmatra kako da imovinom ruskih oligarha obnovi Ukrajinu

Evropska unija istražuje kako da iskoristi zamrznutu imovinu ruskih oligarha za finansiranje obnove Ukrajine nakon rata, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Naši advokati intenzivno rade na pronalaženju mogućih načina korišćenja zamrznute imovine ruskih oligarha za obnovu Ukrajine. Mislim da bi i Rusija trebalo da da svoj doprinos - rekla je predsednika EK za nemačku televiziju ZDF, preneo je Rojters.

Opsada Azovstalja možda još nije gotova

Nekoliko sati nakon navodnog završetka opsade Mariupoljske čeličane, objavljen je video koji naizgled govori drugačije.

Kasno u četvrtak, Svjatoslav Palamar, zamenik načelnika puka Azov koji je branio čeličanu, objavio je 18-sekundni video u kom kaže da su on i drugi komandanti još uvek unutra i aktivni.

- U toku je određena operacija čije detalje neću iznositi, rekao je on.

Bela kuća želi da isporuči Ukrajini protivbrodske rakete

Bela kuća radi na isporuci protivbrodnih raketa ukrajinskoj vojsci, kako bi im pomogla da pobede rusku pomorsku blokadu, rekli su američki zvaničnici, dodavši da bi još moćnije oružje, koje može da potopi ruske ratne borodove, moglo da intenzivira sukob.

Ukrajina nije krila da želi naprednije američko oružje, pored aktuelnog koje dobija.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track