IZBORI U AUSTRALIJI: Opozicioni laburisti u blagoj prednosti, Morison uspeo u finišu kampanje da smanji jaz
Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

kraj za morisona?

IZBORI U AUSTRALIJI: Opozicioni laburisti u blagoj prednosti, Morison uspeo u finišu kampanje da smanji jaz

Planeta -

Stanovnici Australije glasaju na nacionalnim parlamentarnim izborima

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je opoziciona Laburistička partija ima malu prednost nad vladajućom konzervativnom koalicijom, ali dobar rezultat nezavisnih kandidata, koji su fokusirani na klimatska pitanja, mogao bi da znači i opušteniji parlamentarni život.

Laburisti, stranka levog centra, imali su pristojnu prednost u kampanji nakon devet godina provedenih u opoziciji, ali nedavne ankete su pokazale da je liberalno-nacionalna vlada premijera Skota Morisona smanjila jaz u poslednjem delu teške, šestonedeljne kampanje.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja, koje je objavio jedan australijski list na dan izbora, pokazali su je da je vođstvo laburista palo za poen, prenosi Rojters.

Premijer Australije Skot Morison i opozicioni lider Entoni Albanez glasali su jutros nakon što su poslednja dva dana kampanje obišli prigradska naselja u Sidneju.

"Tražim podršku naroda jer znam da se ova zemlja suočava sa jakim i teškim i izazovnim vremenima i ono što Australiji treba je neko ko zna da upravlja novcem, zna kako da se nosi sa interesima naše nacionalne bezbednosti, zna kako da bude u stanju da krene napred i obezbedi tu jaku ekonomiju jer jaka ekonomija znači i jaču budućnost", poručio je Morison nakon glasanja.

Poslednji dani predizborne kampanje protekli su uglavnom u znaku ekonomskih tema, nacionalne bezbednosti, klimatskih promena i zdravstva, dok su teme ljudskih prava i sloboda, položaja autohtonih naroda ili unapređenja obrazovanja, dobile tek mrvice pažnje najvećih stranaka uz već viđene međusobne optužbe dve najjače političke opcije.

Glasanje na biračkim mestima u prigradskim mestima, priobalnim naseljima i u zabačenim delovima zemlje završiće se večeras u 18 časova po lokalnom vremenu.

Lider opozicije Entoni Albaneze, nada se da će okončati devetogodišnju vladavinu Skota Morisona.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track