VIŠE NE PREDSTAVLJAJU PRETNJU: SAD sa liste terorista uklonile 5 ekstremističkih grupa koje su ubile stotine ljudi
Foto: AFP / AFP / Profimedia

osetljiva odluka

VIŠE NE PREDSTAVLJAJU PRETNJU: SAD sa liste terorista uklonile 5 ekstremističkih grupa koje su ubile stotine ljudi

Planeta -

Sjedinjene Američke Države uklonile su sa liste stranih terorističkih organizacija pet ekstremističkih grupa za koje veruju da više ne predstavljaju pretnju.

Sa liste su skinute Baskijska separatistička grupa ETA, japanski pokret Aum Šinrikijo, radikalna jevrejska grupa Kahane Kah i dve islamističke grupe koje su bile aktivne u Izraelu, na palestinskim teritorijama i Egiptu.

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da su te grupe uklonjene posle obavezne petogodišnje revizije, a Al Kaida je zadržana na spisku terorističkih organizacija.

"Naša revizija ovih pet organizacija označenih kao terorističke procenjuje da one više ne učestvuju u terorizmu ili terorističkim aktivnostima i da nemaju kapacitet i nameru da to čine", navode iz Stejt departmenta.

Ove organizacije nekad su se smatrale pretnjom i usmrtile su stotine ako ne i hiljade ljudi u Aziji, Evropi i na Bliskom istoku.

Odluka je, kako ocenjuje AP, politički osetljiva za američku administraciju i zemlje u kojima su organizacije delovale i mogla bi da naiđe na kritiku.

Stejt department ističe da uklanjanje tih organizacija sa liste ne znači opravdavanje terorističkih dela u kojima su one učestvovale, već više predstavlja priznanje Egiptu, Izraelu, Japanu i Španiji za suzbijanje terorističke pretnje koje su one predstavljale.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track