MORISON PRIZNAO PORAZ NA IZBORIMA: Kraj decenijske vladavine konzervativaca u Australiji! Premijer čestitao lideru laburista VIDEO
Foto: EPA / MICK TSIKAS

australija

MORISON PRIZNAO PORAZ NA IZBORIMA: Kraj decenijske vladavine konzervativaca u Australiji! Premijer čestitao lideru laburista VIDEO

Planeta -

Nakon poraza na parlamentarnim izborima u Australiji, dosadašnji premijer te zemlje Skot Morison priznao je poraz.

Laburistička partija je okončala gotovo deceniju vladavine konzervativaca. Skot Morison je rekao da će se povući sa čela partije nakon poraza na izborima koji su održani u subotu, prenosi RTS.

"Večeras sam razgovarao sa liderom opozicije i budućim premijerom Antonijem Albanizijem. Čestitao sam mu na izbornoj pobedi ove večeri", rekao je Morison.

On je izgubio izbore u Australiji, pošto je osvojio 52 mesta, dok su laburisti osvojili 72 mandata.

Laburisti tek treba da dođu do apsolutne većine u donjem domu parlamenta u kojem sedi 151 poslanik. Pretpostavlja se da će biti potrebno neko vreme da se objave konačni rezultati jer još nisu pristigli svi glasovi poslti poštom.

Rezultati pokazuju da bi koalicija Zelenih i grupa takozvanih nezavisnih, koji su zastupali politiku integriteta, jednakosti, rešavanja klimatskih promena, mogla da oformi parlament koji bi bio znatno drugačiji od onog koji je stajao iza Morisonove administracije koja se zalagala za iskopavanje uglja.

Antoni Albanez
foto: EPA / BIANCA DE MARCHI

Poslednji dani predizborne kampanje protekli su uglavnom u znaku ekonomskih tema, nacionalne bezbednosti, klimatskih promena i zdravstva, dok su teme ljudskih prava i sloboda, položaja autohtonih naroda ili unapređenja obrazovanja, dobile tek mrvice pažnje najvećih stranaka uz već viđene međusobne optužbe dve najjače političke opcije.

Dok su se laburisti fokusirali na nagli rast inflacije i spori rast plata, Morison je najnižu nezaposlenost u zemlji u skoro pola veka stavio u centar svoje kampanje.

Kurir.rs / RTS, Foto: EPA / MICK TSIKAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track