DOK SU SVE OČI SVETA UPRTE U UKRAJINU, RUSIJA JAČA PACIFIČKU FLOTU: Stiže nuklearna balistička podmornica Knez Oleg i Novosibirsk!
Foto: Profimedia / Oleg Kuleshov /TASS

pojačanje

DOK SU SVE OČI SVETA UPRTE U UKRAJINU, RUSIJA JAČA PACIFIČKU FLOTU: Stiže nuklearna balistička podmornica Knez Oleg i Novosibirsk!

Planeta -

Ruska Pacifička flota će u svoj sastav ove godine uključiti nuklearnu balističku podmornicu Knjaz Oleg i višenamensku nuklearnu podvodnu krstaricu Novosibirsk , kazao je komandant flote admiral Sergej Avakjanc u petak, a prenosi Tass.

"Dopustite mi da primetim kako ove godine naša flota treba u svoj sastav da uključi podmornicu klase Borei-A Knez Oleg i prvu nuklearnu podmornicu iz klase Jasen-M, Novosibirsk. Knez Oleg je opremljen s balističkim projektilima Bulava, a višenamenska podmornička krstarica Novosibirsk s krstarećim projektilima Kalibr i Oniks" rekao je u intervjuu za novine Krasnaja Zvezda prilikom 291. godišnjice flote.

Reč je inače o najmodernijim ruskim nuklearnim podmornicama - jednoj strateškoj, s mogućnošću nošenja nuklearnog oružja (klase Borei A) i jednoj višenamenskoj (Yasen-M). Inače, i jedna i druga podmornica u operativnu službu ušle su 21. decembra prošle godine.

Ove godine ruska Pacifička flota će takođe primiti treću dizel električnu podmornicu iz klase 636,3 Magadan. S njenim dolaskom flota će koristiti šest nečujnih dizel električnih podmornica naoružanih projektilima Kalibr, kazao je admiral.

U 2022. godini ruska tihookeanska flota će takođe dobiti korvetu Rezkij sagrađenu u brodogradilištu Amur, zaključuje Tass.

Kurir.rs / Jutarnji list, Foto: Profimedia / Oleg Kuleshov /TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track