Najnovije vesti

UKRAJINA DOBIJA MOĆNE HARPUNE! Lojd: Danska šalje pomoć u vidu modernih protovbrodskih raketnih sistema!
Foto: Profimedia / Mcs3 Kevin V. Cunningham

ministar odbrane SAD

UKRAJINA DOBIJA MOĆNE HARPUNE! Lojd: Danska šalje pomoć u vidu modernih protovbrodskih raketnih sistema!

Planeta

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin saopštio je danas da će Danska poslati Ukrajini moderne raketne sisteme Harpun, koji se koriste protiv ratnih brodova.

On je to rekao nakon virtuelnog sastanka gotovo 50 ministara odbrane zemalja iz sveta.

Ukrajina će dobiti sistem Harpun za odbranu obale Crnog mora, u kojem se nalaze ruski brodovi sa kojih ruske snage ispaljuju krstareće rakete. Takođe, ruski brodovi blokirali su sav komercijalni pomorski saobraćaj ka ukrajinskim lukama.

Ostin je naveo da su se ministri usaglasili da počnu da snabdevaju Ukrajinu naprednijim oružjem. Italija, Grčka, Norveška i Poljska najavile su nove donacije artiljerije i municije

"Stekli smo precizniji, zajednički osećaj o prioritetima Ukrajine i situaciji na bojnom polju. Mnoge zemlje doniraju neophodnu municiju za artiljeriju, sisteme obalske odbrane, tenkove i druga vozila. Druge su ponudile da sprovedu obuku", rekao je Ostin.

On nije hteo da kaže da li će SAD poslati Ukrajini tehnološki napredne pokretne bacače raketa, koje je ta zemlja tražila. Ostin je naveo da je ukupno oko 20 zemalja najavilo nove pakete vojne pomoći za Ukrajinu.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Mcs3 Kevin V. Cunningham

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track