DRAMA U AMERICI, FBI SPREČIO ATENTAT NA DŽORDŽA BUŠA MLAĐEG: Bivšeg šefa Bele kuće pokušao da ubije Iračanin, EVO KAKO JE OTKRIVEN
Foto: Shutterstock

uhapšen osumnjičeni

DRAMA U AMERICI, FBI SPREČIO ATENTAT NA DŽORDŽA BUŠA MLAĐEG: Bivšeg šefa Bele kuće pokušao da ubije Iračanin, EVO KAKO JE OTKRIVEN

Planeta -

Američki Federalni istražni biro (FBI) je osujetio pokušaj ubistva bivšeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg, piše Forbs, prenosi RT.

Kako je navedeno, atentat na bivšeg šefa Bele kuće planirao je Iračanin koji živi u Ohaju. On je u SAD stigao pre dve godine, nakon što je podneo zahtev za azil.

Osumnjičeni (koji nije imenovan) posetio je Teksas u novembru prošle godine da bi snimio Bušovu kuću, a takođe je pokušao da pomogne iračkim poznanicima da odlete u Sjedinjene Američke Države kako bi učestvovali u pripremi atentata.

Prema pisanju Forbsa, osumnjičeni je rekao da je želeo da ubije Buša Mlađeg zbog američke vojne invazije na Irak 2003. godine.

FBI je opasnog Iračanina pronašla zahvaljujući radu dvojice doušnika i pregledu prepiske u WhatsApp aplikaciji, nakon što je dobio informaciju o planovima osumnjičenog.

Jedan od agenata FBI (doušnika) mu je ponudio pomoć u dobijanju lažnih imigracionih dokumenata i ličnih karata, a drugi je ponudio da reši pitanje preseljenja sunarodnika u SAD.

Krvava intervencija amerike u iraku
Krvava intervencija amerike u irakufoto: Rojters

Osumnjičeni je pokušao da pita doušnike kako da nabavi kopije ili falsifikovane policijske ili FBI lične karte i značke za izvršenje atentata.

Kako se navodi, ovaj slučaj pokazuje da je FBI, uprkos tvrdnjama da birou nije dozvoljeno da istražuje ozbiljne zločine zbog upotrebe Meta enkripcije, ipak uspeo da zaobiđe bezbednost WhatsApp aplikacije.

Džordž Buš
Džordž Bušfoto: AP/Chuck Burton

Džordž Buš Mlađi je rukovodio invazijom SAD i saveznika na Irak 2003. koju su mnogi kritičari videli kao neopravdanu. U ratu koji je usledio, ubijeno je više od 4.000 američkih vojnika, zajedno sa desetinama hiljada iračkih civila.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track