Grčka vraća drahmu!

Amerikanci već spremni

Grčka vraća drahmu!

Planeta -
Velike banke i firme iz SAD uverene da će dužna zemlja napustiti evrozonu, pa su preduzele mere - od izmene kompjuterskih softvera do otvaranja rezervnih računa

NJUJORK - Mere predostrožnosti.Grčka, koja se svim silama bori da izbegne bankrot, izgleda da će biti primorana da izađe iz evrozone i vrati staru valutu - drahmu, piše Njujork tajms. Prema navodima tog lista, američke kompanije i banke već su spremne za konverziju valute da bi što manje izgubile kad se bude raspala evrozona, jer predviđaju da će posle Grčke evro napustiti i Italija i Španija.Niko ne zna kako bi izgledala podela evrozone, ali Amerikanci je smatraju neminovnom uprkos tome što EU uverava da je kriza pod kontrolom.Banka „Meril Linč“ napunila je kamione novcem i poslala ih van Grčke, da bi njihovi klijenti mogli da nastave da plaćaju lokalne radnike i dobavljače u slučaju da novac ne bude mogao da se podigne. Banka „JP Morgan“ svojim klijentima već je otvorila nove račune, koji su rezervisani samo za novu drahmu ili bilo koju drugu valutu kojom evro bude zamenjen u zemljama koje budu morale da napuste evrozonu posle Grčke.Kompanija „Ford“ izmenila je svoj kompjuterski sistem da bi mogla da pređe na staru grčku valutu istog trenutka kad se to dogodi. Pojedine američke firme, poput hemijskog giganta FMC, traže od grčkih klijenata da plaćaju unapred, a nedavno su to počele da praktikuju i sa španskim i italijanskim preduzećima.Izvesne mere preduzeli su i „Masterkard“ i „Viza“, koji uveravaju svoje klijente da će biti u stanju da za dan ili dva nakon što Grčka napusti evro uspostave sistem plaćanja.Prema navodima Njujork tajmsa, glavne banke u Evropi, uključujući i nemačke, takođe razmatraju posledice izlaska Grčke iz evrozone, ali su po tom pitanju znatno tajnovitije nego američke kompanije i finansijske institucije. Ipak, pojedine evropske firme naglasile su da su spremne na sve. Tako su, na primer, španski „Iberija erlajns“ i britanski „Britiš ervejz“ najavili da se spremaju ako Grčka, a potom i Španija napuste evrozonu.

Rok do kraja letaPrema istraživanjima konsultantskih firmi, čak 80 odsto njihovih klijenata smatra da će Grčka do kraja leta izaći iz evrozone, a svaki peti od njih misli da će za njom izaći i druge dužne zemlje, poput Italije i Španije.- Čim Grčka bude zamenila evro, nastupiće haos na svetskim berzama, koje su se već suočile s problemima kad god se pojavio strah da EU ne može da spase prezaduženu zemlju. To će izvršiti pritisak na Italiju i Španiju, mnogo veće ekonomske sile od Grčke, koje se takođe bore s dugovima - navode stručnjaci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track