UŽIVO 95. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski: U Severodonjecku uništena sva ključna infrastruktura
Foto: AP, EPA, Shutterstock

blog

UŽIVO 95. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski: U Severodonjecku uništena sva ključna infrastruktura

Planeta -

Danas je 95. dan rata u Ukrajini

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Nedelja, 29.maj

* Borbe za grad Severodonjeck se nastavljaju, saopštio je Kijev

* Ukrajini iz Danske i SAD stižu rakete i haubice

* Francuska i Nemačka insistiraju da se odblokira luka u Odesi

Zelenski: U Severodonjecku je uništena sva ključna infrastruktura

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da je u Severodonjecku, najvećem gradu koji je još uvek pod ukrajinskom kontrolom u regiji Donbas, uništena sva ključna infrastruktura.

Potvrdio je da je glavni cilj Rusije zauzimanje tog grada.

Vojni institut u Vašingtonu nedavno je saopštio da je Rusija zbog fokusiranosti na Severodonjeck povukla resurse s adrugih bojišta, što je rezultiralo malim napretkom na drugim područjima, prenosi Gardijan.

EU i dalje bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte

Ambasadori država članica EU nisu ni danas uspeli da postignu saglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije.

Teško granatiran Bakhmut

Bakhmut, grad sa 72.000 stanovnika u regiji Donjeck u Donbasu, ovoga je vikenda prošao kroz teško granatiranje, a njegovi stanovnici se pripremaju za još žešće napade u danima koji slijede, prenosi Gardijan.

Nekoliko eksplozija u Harkovu nakon posete Zelenskog

Nekoliko eksplozija čulo se danas u ukrajinskom gradu Harkovu, nekoliko sati posle posete vojnicima predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji se danas prvi put pojavio van Kijevske oblasti od početka ruskog napada.

Veliki oblak tamnog dima mogao se videti kako se diže na severoistoku u centru grada, preneo je Rojters.

Harkov je poslednjih dana bio izložen ruskom granatiranju nakon nekoliko nedelja relativnog mirovanja.

Zelenski prvi put od februara viđen van Kijeva

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je posetio pripadnike ukrajinske vojske u Harkovu. To je prvi put da je Zelenski viđen van Kijeva od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

- Rizikujete svoje živote za sve nas i za svoju zemlju, rekao je Zelenski vojnicima, kojima je doneo poklone i odlikovanja.

Zaharova: Zapad je kriv za globalnu pretnju bezbednosti snabdevanja hranom

"Pokušaji Zapada da sve nevolje pripiše specijalnoj vojnoj operaciji i optuži Rusiju da blokira strane brodove u lukama Crnog i Azovskog mora apsolutno su neutemeljeni", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Glavni katalizator postojećih negativnih trendova bile su antiruske sankcije Zapada, koje su dovele do prekida veza u području globalne logistike i saobraćajne infrastrukture", rekla je.

Povećanje cena poljoprivrednih proizvoda počelo je 2020. "i nipošto nije rezultat specijalne vojne operacije" u Ukrajini, rekla je Zaharova i dodala da je pandemija "ozbiljno poremetila lance snabdevanja i značajno povećala troškove usluga prevoza hrane".

Dopisnik ORF-a: Ukrajini preostalo još pet meseci

Dopisnik javnog servisa ORF, Kristijan Veršic, smatra da Ukrajini ostaje maksimalno još pet meseci pre nego što počne da se raspada solidarnost Evrope.

"Ako ne bude bilo mirovne perspektive, u jednom trenutku će opasti spremnost na sufinansiranje rata. A bez daljih isporuka naoružanja zapada, Ukrajina ne može da nastavi borbe", rekao je on tokom diskusije austrijskih medija.

Rusko ministarstvo odbrane: Granatirali smo arsenal u rodnom gradu Zelenskog

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je da su projektili uništili veliki arsenal ukrajinske vojske u Krivom Rihu, rodnom gradu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, javlja državna novinska agencija Tass.

Ukrajina nije potvrdila da se napad dogodio.

Erdogan: Nećemo pristati da zemlje koje podržavaju terorizam uđu u NATO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da razgovori Turske sa finskom i švedskom delegacijom prošle nedelje nisu bili na "očekivanom nivou".

Ankara ne može da pristane da zemlje koje "podržavaju terorizam" uđu u NATO, poručio je Erdogan, navodi TRT Haber.

Specijalni samit EU posvećen Ukrajini

Čelnici država članica Evropske unije okupiće se u ponedeljak i utorak u Briselu na specijalnom samitu posvećenom Ukrajini i posljedicama rata po Evropu.

Na početku sastanka na vrhu, čelnicima država EU obratiće se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski putem video linka.

Rat u Ukrajini doveo je u potanje sigurnost snabdevanja hranom i izazvao skok cena energenata. EU je do sada uveka 5 paketa sankcija protiv Rusije ali su zapeli na šestom koji predviđa embargo na rusku naftu.

Ukrajinska deca mesecima čekaju na britansku vizu

Više od 500 ukrajinske dece koja su pobegla od rata bez svojih roditelja zaglavljeno je čekajući u limbu širom Evrope nakon što su se prijavili za britanski program "Domovi za Ukrajinu" (Homes for Ukraine), kažu za Gardijan izvori koji blisko sarađuju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Većina su tinejdžeri koji su mislili da ispunjavaju uslove i da britanske porodice čekaju da ih ugoste. Mnogi čekaju po dva meseca i više bez odgovora.

Neki su sami u Evropi i napustili domove misleći da će se uskoro pridružiti britanskoj porodici koja je spremna da ih dočeka. Drugi su sa odraslom braćom i sestrama ili porodičnim prijateljima koji su postali zakonski staratelji, ali još uvek nemaju dozvolu da dođu.

Amerika upozorava Poljsku?

Sjedinjenje Američke Države zabranile su Poljskoj da šalje svoju vojsku u Ukrajinu, pošto Vašington strahuje od direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije, rekao je u intervjuu za RT general-pukovnik Georgij Špak, bivši komandant ruskih Vazdušno-desantnih snaga.

"Poljska je deo NATO-a, a jedan hitac iz NATO-a prema Rusiji je početak Trećeg svetskog rata. Svi to razumeju i mislim da je Varšava dobila vrlo jasnu komandu Vašingtona: ne preuzimajte inicijativu. Amerika ne želi da gine zbog Ukrajine ili zbog Poljske", objasnio je Špak.

Moskva: Uništen veliki arsenal oružja ukrajinske vojske

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage raketama uništile veliki arsenal oružja ukrajinske vojske u Krivom Rogu, u centralnoj Ukrajini, preneo je Tas.

Takođe, ministarstvo je istaklo da je ruski PVO oborio ukrajinski avion Su-25 u regionu Dnjepra.

Ruski ambasador u Londonu: Nećemo upotrebiti nuklearno oružje

Ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin je izjavio za Bi-Bi-Si da ne veruje da će njegova zemlja upotrebiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

Kelin je objasnio da se, prema ruskim vojnim pravilima, takvo oružje ne koristi u sukobima poput onog u Ukrajini.

Rusija ima veoma stroge odredbe za njihovu upotrebu, uglavnom kada je ugrožena egzistencija države, rekao je ambasador,.

"To nema nikakve veze sa trenutnom operacijom", ukazao je Kelin

Gasprom: Rusija nastavlja da šalje gas u Evropu preko Ukrajine

Rusija nastavlja da šalje gas u Evropu preko Ukrajine, potvrdio je Gasprom. Ruski proizvođač gasa naveo da je njegovo snabdevanje preko ulazne tačke Sudža iznosila 44,1 milion kubnih metara, u odnosu na 43,95 u subotu.

Iznos je još uvek manji od onog koji je viđen ranije u maju, koji je iznosio 95,8 miliona kubnih metara pre nego što je Ukrajina zaustavila rutu kroz Kijev.

Zahtev za snabdevanje gasom preko druge ulazne tačke, Sohranovke, Ukrajina je odbila, navodi Rojters.

Britanski obaveštajci: Rusija želi da se predstavi kao razumni akter i ublaži sankcije

Rusija je pokazala da je spremna da iskoristi globalni pristup hrani za svoje političke ciljeve, a zatim se predstavi kao razuman akter i okrivi Zapad za bilo kakav neuspeh, stoji u najnovijem obaveštajnom izveštaju britanskog Ministarstva obrane.

Rusi Herson prebacili u moskovsku vremensku zonu

Ruske snage Herson kontrolišu od prvih dana invazije, a postepeno celu oblast "integrišu" sa Rusijom iako za sada nemaju nameru da organizuju referendum o odcepljenju.

Opširnije čitajte OVDE

EK poslala novi predlog naftnog embarga

Evropska unija je predložila zabranu uvoza ruske nafte pomorskim putem, uz odlaganje zabrane uvoza iz ključnog naftovoda, kako bi se uvažio prigovor Mađarske, prenosi Blumberg izvore koji su upoznati sa predlogom.

Evropska komisija je poslala vladama zemalja članica revidirani predlog sankcija, koji ne obuhvata i isporuke nafte kroz džinovski naftovod Družba, kroz koji se Mađarska snabdeva sirovom naftom.

Predlog predviđa da zemlje članice postepeno ukinu uvoz sirove nafte za šest meseci i naftnih derivata za osam meseci.

Prema predlogu, Bugarskoj se nudi odlaganje embarga do juna ili decembra 2024. godine.

Ukrajinski generalštab: Borbe za Severodonjeck se nastavljaju

Borbe za Severodonjeck se nastavljaju, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Upotrebom artiljerije, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Severodonjecka. Borbe se nastavljaju", navodi se u saopštenju Generalštaba.

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je sinoć da su grad Severodonjeck u samoproglašenoj LNR preuzeli ruski dobrovoljci iz Čečenije.

Savetnik Zelenskog: Rusija je varvarska zemlja, a varvari se zaustavljaju samo silom

Savetnik ukrajinskog predsednika i pregovarač u mirovnim pregovorima Mihajlo Podoljak rekao je da se ne može verovati bilo kakvom sporazumu sa Rusijom.

"Bilo kakav sporazum s Rusijom nije vredan prebijene pare. Može li se pregovarati sa zemljom koja uvek cinično i propagandistički laže?", napisao je na Telegramu.

“Rusija je dokazala da je varvarska zemlja koja preti svetskoj bezbednosti, a varvari mogu da se zaustave samo silom", dodao je on.

Poslednji direktni pregovori između Rusije i Ukrajine održani su 29. marta.

Ranije ovog meseca Ukrajina je okrivila Rusiju za nedostatak napretka, dok je Kremlj rekao da Kijev ne pokazuje nikakvu volju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je jedina osoba s kojom vredi razgovarati ruski predsednik Vladimir Putin, budući da je on doneo sve odluke.

"Nije važno šta kaže njihov ministar spoljnih poslova. Nije važno što nam šalje neku pregovaračku grupu... svi ti ljudi su, nažalost, nitkovi", rekao je u petak za holandsku televiziju.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

01:02

UŽIVO 82. DAN RATA U UKRAJINI! Kijev optužio Rusiju: Gađali ste nas fosfornim bombama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track