KOLUMBIJA BIRA PREDSEDNIKA: Glavni kandidati bivši pobunjenik, bivši gradonačelnik Medeljina i ekscentrični građevinski magnat
Foto: EPA-EFE/Luis Eduardo Noriega A.

izbori

KOLUMBIJA BIRA PREDSEDNIKA: Glavni kandidati bivši pobunjenik, bivši gradonačelnik Medeljina i ekscentrični građevinski magnat

Planeta -

Kolumbijci danas biraju na izborima novog predsednika između bivšeg pobunjenika koji obećava velikodušne socijalne programe, kandidata desnog centra koji upozorava na levičarski ekonomski model i ekscentričnog poslovnog magnata.

Levičar Gustavo Petro, bivši gradonačelnik Bogote i pripadnik gerilske grupe M-19 a trenutno senator, vodi u anketama sa oko 40 posto podrpke, deset bodova manje od potrebnog da osigura predsednički mandat bez drugog kruga u junu.

Šezdesetdvogodišnjak je privukao glasače obećanjima o tome da će preraspodeliti penzije, ponuditi besplatne javne univerzitete i boriti se protiv duboke nejednakosti.

Njegov glavni protivnik je Federiko Gutijerez, političar desnog centra, bivši gradonačelnik Medeljina, koji ima oko 25 posto potpore.

Gutijerez je predstavio svoje planove za pomoć za 5 miliona domaćinstava, privredni rast od 5 posto godišnje i efikasniju vladinu potrošnju kao odgovor na optužbe da je on ideološki naslednik nepopularnog predsednika Ivana Dukea.

Gutijerez (47) kaže da je Petro pretnja demokratiji i upozorio da će levičarski planovi, uključujući zabranu novih naftnih i gasnih projekata, naštetiti kolumbijskoj privredi.

Po anketama na trećem mestu u šesterostrukoj trci je građevinarski magnat i bivši gradonačelnik Bukaramange Rodolfo Hernandez, koji ima oko 20 posto podrške.

Hernandez, nezavisni kandidat, poznat je po neobičnim snimcima na društvenim mrežama i antikorupcijskim obećanjima.

Sam Hernandez (77) pod istragom je koja je u toku o tome da li je intervenisao na konkursu u korist firme za koju je lobirao njegov sin, što on demantuje.

Državni sekretar rekao je da ne postoji mogućnost izborne prevare, nakon što su kandidati u više navrata izražavali zabrinutost zbog nepravilnosti tokom parlamentarnih izbora u martu koje su izborni zvaničnici predstavili kao proceduralne pogreške.

Birališta se otvaraju u 8 ujutro po lokalnom vremenu i zatvaraju u 16 sati. Prvi rezultati se očekuju oko četiri sata kasnije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track